- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija

Piksi se izvinio naciji, pričao o Džajiću, Lazaru, Crnogorcima...

Pratite nas
Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi obratio se medijima uoči početka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine. U još jednom opširnom istupu dotakao se mnogih tema.
Orlovi na startu kvalifikacija dočekuju Litvaniju na Marakani 24. marta, dok tri dana kasnije igraju sa Crnom Gorom u Podgorici. Selektor kaže da ne smemo olako da ih shvatimo.
„Treba da se plašimo svakog tima u grupi, ali ne onaj strah koji će oduzeti noge. Meni će svaka utakmica biti ista, kao i našim igračima. Nevažno kako se protivnik zove. Veliki je ulog. Kao što sam rekao, svaka utakmica je finale i tako ćemo se spremati. Samo se sa tim pristupom možemo nadati nečemu. Svi ostali će vam reći da će se boriti za jedno od dva mesta. Da li će nas gledati kao favorite ili autsajdere, to je manje bitno.“
Osvrnuo se Stojković i na nedavne izbore u FSS i pričao o odnosu sa Draganom Džajićem.
„Kao što znate, ja se nisam bavio izborima niti je to moj posao, ko god želeo da me uvuče u tu priču. Ja znam šta je moj deo posla i fokusiran sam da ga odradim najbolje što mogu. Bio sam na skupštini da ispoštujem Savez. Lepo je biti deo fudbalske Srbije kada je u pitanju najviši organ. Ja tu pokazujem samo respekt prema FSS. Mislim da je dobro da se stvorilo rukovodstvo, da ćemo imati stabilnu organizaciju. Što se odnosa sa predsednikom tiče, tu nema nikakvih problema. Mi nikada nismo bili u svađi. Nismo imali komunikaciju, ali tako možete sa nekim 10 godina i da sve bude u redu. Očekujem da sve bude u redu i da svako radi svoj posao.“
Piksi se još jednom izvinio naciji za neuspeh u Kataru.
„Kao prvo, ja negde dugujem ili dugujemo, kako god hoćete, ali reći ću za sebe da dugujem izvinjenje naciji za očekivanja u Dohi. Dugujem najveće izvinjene za one koji su bili tamo za rezultat koji smo ostvarili. Vidim ove kvalifikacije kao nešto što može da povrati ugled i reputaciju za ono što smo stvarali dve godine. Moramo biti spremni na jedno, a to je da će svaka utakmica biti finale. Ne želimo da razočaramo. Ako je neko bolji, mi ćemo čestitati, ali od nas puno toga zavisi.“
Otkrio je i selektor kako su tekli pregovori sa Stefanom Bajčetićem.
„Što se Bajčetića tiče, mislim da je sve ovo što se izdešavalo prebrzo došlo za 18-godišnjeg klinca. On jeste talenat, igrač koji obećava. Znate celu istoriju, majka je Španjolka, otac je naš. Obavio sam razgovor, naravno. Ono što je važno jeste da mislim da nije spreman da igra ni za Španiju ni za Srbiju. Previše je to brzo došlo na njegova leđa. A sad čujem i da se povredio. Videćemo kakva će biti odluka. Nećemo vršiti pritisak. Na kraju će on doneti odluku, ali u ovom momentu nije spreman da igra ni za jedne ni za druge.“
Direktan prenos obraćanja selektora mogli ste da pratite na Sputnjiku.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
12:51 20.03.2023
Kraj konferencije!
Završeno je obraćanje selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija.
12:43 20.03.2023
Piksi najavljuje nove akvizicije u reprezentaciji
- Ima ih. Meni je drago zbog toga, a zašto su odlučili da igraju za nas ćete morati da pitate njih. Ima i drugih igrača, ali ne mogu da vam kažem. Ovde je na spisku taj igrač o kom pričam, tako da ne pričam gluposti. Radi se o kvalitetnom igraču.
Lazar Samardžić - Sputnik Srbija
12:40 20.03.2023
Da li će utakmica sa Crnom Gorom prevazići sportski okvir?
- Kako ko uzima ili želi da je vidi. Mi ćemo je gledati na najsporstkiji mogući način. To je samo jedna utakmica u nizu i tu se sve završava. Igraće se sa 22 igrača, tako će početi i to je sigurno. O Crnoj Gori je zabranjeno da se priča i priča se samo o Litvaniji.
12:36 20.03.2023
Treba da poštujemo svakog rivala
- Treba da se plašimo svakog tima u grupi, ali ne onaj strah koji će oduzeti noge. Meni će svaka utakmica biti ista, kao i našim igračima. Nevažno kako se protivnik zove. Veliki je ulog. Kao što sam rekao, svaka utakmica je finale i tako ćemo se spremati. Samo se sa tim pristupom možemo nadati nečemu. Svi ostali će vam reći da će se boriti za jedno od dva mesta. Da li će nas gledati kao favorite ili autsajdere, to je manje bitno.
12:35 20.03.2023
Kako je ubedio Samardžića i šta je zaključio iz razgovora sa Bajčetićem
- Znate kako, vi ste već o tome pisali i to je negde 90 odsto istina. Naš kontakt sa Samardžićem traje duži period. Međutim, ja sam neko ko ne želi da stvara pritisak nikome. Pre godinu sam otišao da gledam utakmicu Udinezea i Milana. Ja sam otišao ne zbog Milana nego zbog Samardžića da se uverim u njegove kvalitete. Pred kraj godine smo imali još jedan kontakt, da se pred kvalifikacije u martu čujemo i vidimo. Sa svoje strane sam uradio sve što sam mogao, razgovarajući sa njim i sa njegovim ocem. Mislim da je to lepa stvar za srpski fudbal i da će njemu biti lepo kada bude deo našeg tima. Što se Bajčetića tiče, mislim da je sve ovo što se izdešavalo prebrzo došlo za 18-godišnjeg klinca. On jeste talenat, igrač koji obećava. Znate celu istoriju, majka je Španjolka, otac je naš. Obavio sam razgovor, naravno. Ono što je važno jeste da mislim da nije spreman da igra ni za Španiju ni za Srbiju. Previše je to brzo došlo na njegova leđa. A sad čujem i da se povredio. Videćemo kakva će biti odluka. Nećemo vršiti pritisak. Na kraju će on doneti odluku, ali u ovom momentu nije spreman da igra ni za jedne ni za druge.
12:29 20.03.2023
O crvenom za Mitrovića
- Video sam isto kao i vi. Nepotreban potez. Mislim da će biti kažnjen definitivno. Šteta što se desilo, dođu neki momenti kada izgubite kontrolu. Pričaćemo o tome, u reprezentaciji mora da postoji doza respekta prema svima na terenu, dostojanstvo i da se takve stvari ne dešavaju. Da li su dali golove nije bitno, važan mi je zdravstveni bilten da svi budu spremni i da ne budem u situaciji kao što sam bio u Dohi. To ne bih nikada voleo.
Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija
12:26 20.03.2023
Maksimović nije otpisan
- Maksimović iz Hetafea, igrač koji ima potpuno moje poverenje. On je igrač koji daje svoj maksimum, ne mora da se dokazuje. To što ga nema na ovom spisku, ne znači da ga neće biti i na preostale dve. I on to zna.
12:20 20.03.2023
Piksi o pozivu za Stojića iz TSC-a
- Stojić iz TSC-a, taj igrač već duži period igra odlično u našoj ligi. Potvrda tome je došla u utakmici protiv SAD u Los Anđelesu. Nebitno da li smo pobedili ili ne, taj odnos prema nacionalnom timu. On je jedan od njih koji treba da budu ili će u skorije vreme biti u reprezentaciji. Što se tiče Stefana Mitrovića i Vladimira Lučića, oni imaju dve važne utakmice za mladu reprezentaciju. Oni su deo A reprezentacije, sve je pitanje procene gde će biti u datom trenutku. Svim igračima su vrata otvorena.
12:16 20.03.2023
Piksi: Dugujem izvinjenje naciji za Mundijal
- Kao prvo, ja negde dugujem ili dugujemo, kako god hoćete, ali reći ću za sebe da dugujem izvinjenje naciji za očekivanja u Dohi. Dugujem najveće izvinjene za one koji su bili tamo za rezultat koji smo ostvarili. Vidim ove kvalifikacije kao nešto što može da povrati ugled i reputaciju za ono što smo stvarali dve godine. Moramo biti spremni na jedno, a to je da će svaka utakmica biti finale. Ne želimo da razočaramo. Ako je neko bolji, mi ćemo čestitati, ali od nas puno toga zavisi. Prvi korak je pobediti Litvaniju i to je ono čime smo najviše okupirani i najviše razmišljamo. Ne možemo da pričamo o utakmici koja je peta po redu. Svi znamo da nas 24 godine nije bilo na EP, taj podatak je zabrinjavajući. Te tradicije i postoje da bi se rušile. Ono što me raduje jeste zdravstveni bilten igrača. Učinićemo sve da napravimo prvi korak, a to je da pobedimo Litvaniju. Znamo gde smo grešili i šta treba popraviti. Pretpostavljam da to svi znaju, da ta naša defanziva bude bolja. Ali, kada govorimo o njoj, ne možemo govoriti individualno. Ceo tim mora da se brani i napada. Imali smo puno analiza, znamo gde su bile greške i šta treba popraviti. Verujem da smo na dobrom putu da rešimo probleme.Neću nikome da dozvolim da kažem da je laka grupa. Teška grupa, da, vrlo teška. Za mene najteža grupa. Ko pomisli da je utamica protiv Litvanije laka, taj je u veliko problemu. Večeras ćemo imati sastanak na kom želim da igračima objasnim neke stvari.
12:13 20.03.2023
Koliko izbor Džajića može da utiče na stanje u reprezentaciji?
- Kao što znate, ja se nisam bavio izborima niti je to moj posao, ko god želeo da me uvuče u tu priču. Ja znam šta je moj deo posla i fokusiran sam da ga odradim najbolje što mogu. Bio sam na skupštini da ispoštujem Savez. Lepo je biti deo fudbalske Srbije kada je u pitanju najviši organ. Ja tu pokazujem samo respekt prema FSS. Mislim da je dobro da se stvorilo rukovodstvo, da ćemo imati stabilnu organizaciju. Što se odnosa sa predsednikom tiče, tu nema nikakvih problema. Mi nikada nismo bili u svađi. Nismo imali komunikaciju, ali tako možete sa nekim 10 godina i da sve bude u redu. Očekujem da sve bude u redu i da svako radi svoj posao.
Dragan Džajić Džaja - Sputnik Srbija
12:08 20.03.2023
Golman Dmitrović se povukao iz reprezentacije
- Što se tiče Dmitrovića, obavestio nas da neće više braniti za reprezentaciju. Želi da se posveti klupskim obavezama. Da bude broj jedan na golu Sevilje. Smatra da ima mnogo dobrih mladih golmana kojima treba pružiti šansu. Hvala mu na svemu za ove dve godine, nastavljamo dalje.
Marko Dmitrović - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
SPORT
Dmitrović se zahvalio i oprostio od dresa Srbije
12:06 20.03.2023
Da objasnite spisak od 26 igrača? Zašto nema Lazovića, Maksimovića i Babića?

- Ispada da vas više interesuje oni kojih nema, nego kojih ima. U Španiji nije pozvao desetoricu sa SP pa nikom ništa. Novi početak, cilj i priortiet da budemo učesnici EP i učinićemo sve da dođemo tamo. Što se tiče kompozicije, ova grupa je trenutno najpotrebnija za predstojeće utakmice. Individualno da govorim zašto nekog nema - neću, ovo je moja odluka ja stojim iza nje. Igrači znaju da sam otvoren i pošten. Pratili smo formu i sve što ide, ova grupa na spisku najpotrebnije što treba nama za ove dve utakmice. U planu je bio poziv golmanu Kovačeviću, ali papirologija još nije završena. Najvažnije da će on da debituje za Srbiju.
12:02 20.03.2023
Sputnjik je na licu mesta
Naravno, kao i uvek naš reporter je u Kući fudbala u Staroj Pazovi.
FSS - Sputnik Srbija
10:39 20.03.2023
Nema Lazovića, Babića i Maksimovića
U odnosu na tim koji je nastupao na Mundijalu, na spisku nema Srđana Babića (Almerija), Nemanje Maksimovića (Hetafe) i Darka Lazovića (Verona). Videćemo kako će selektor obrazložiti njihovo odsustvo.
10:36 20.03.2023
Piksi pozvao 26 igrača
10:35 20.03.2023
Dobro došli
Pratićemo uživo obraćanje selektora Dragana Stojkovića Piksija uoči okupljanja reprezentativaca na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Konferencija za medije počinje u 12 časova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala