Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić o hapšenju Putina ako dođe u Srbiju: Nisam hapsio ni one koje je tražio Hag, imam preča posla

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da smatra da će odluka o izdavanju "naloga za hapšenje" ruskog predsednika Vladimira Putina imati politički loše posledice i da ona govori da postoji velika nespremnost da se razgovara o miru, pa čak i primirju.
Vučić je ocenio da je nesumnjivo da je cilj takve odluke da Putinu otežaju komunikaciju, da svako ko razgovara sa njim ima u glavi da priča sa nekim ko je "optužen za ratne zločine", da dodatno oteža ekonomsku poziciju Rusije.
Odgovarajući na pitanje kako će Srbija reagovati po pitanju „zahteva za hapšenje“ ruskog predsednika Vladimira Putina, on je rekao da se uzdržavao da dâ komentar, ali da je video da su se o tome izjasnili i Šolc i Bajden.
"Što se tiče hapšenja, ja pod subpoenom nisam hapsio one koje je tražio ad hok Tribunal, a to nije MKS. Imate vi ove stručnjake, mogu dobrovoljno da se prijave, ovi što urliču svaki dan po ulicama, što su sve Srbe u vreće trpali i slali u Hag. Što se mene i Srbije tiče, imamo pametnija posla," rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je kazao da nije siguran da je to bila dovoljno mudra i pametno sračunata odluka MKS-a.
„Sada ste ga optužili za ratne zločine. A sa kim ćete sada da razgovarate? Ili možda nećete da razgovarate? Ili čekate poraz. Jel stvarno mislite da Rusiju možete da porazite za tri, šest meseci, ili godinu dana. Jel verujete u to? Pričate priče o tome tako je mislio i Slobodan Milošević, pa ćete da poredite lidera jedne male zemlje sa liderom jedne svakako velike zemlje", rekao je Vučić.
Podsetimo, pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, izdalo je „naloge za hapšenje” predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove, navodi se u saopštenju objavljenom u petak na sajtu organizacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala