- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Najveća banka Švajcarske preuzima „Kredi Svis“

© AP Photo / Michael BuholzerLogo švajcarskih banaka "Kredi Svis" i UBS
Logo švajcarskih banaka Kredi Svis i UBS  - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
Pratite nas
Banku „Kredi Svis“, koja se našla u krizi, preuzeće najveća švajcarska banka UBS, saopštila je Švajcarska nacionalna banka, dodajući da će pružiti pomoć za podršku preuzimanju.

„UBS je danas objavio o preuzimanju ‘Kredi Svisa’. Ovo preuzimanje je omogućeno uz podršku savezne vlade Švajcarske, Švajcarske uprave za nadzor finansijskih tržišta FINMA i Nacionalne banke Švajcarske“, navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da će Nacionalna banka pružiti „značajnu pomoć“ oko preuzimanja. Precizira se da će Centralna banka UBS-u obezbediti 100 milijardi švajcarskih franaka (108 milijardi dolara) likvidnosti.
„Preuzimanjem ‘Kredi Svisa’ od strane UBS-a pronađeno je rešenje da se obezbedi finansijska stabilnost i zaštiti švajcarska privreda u ovoj izuzetnoj situaciji“, ističe se u saopštenju.
Ranije je „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na izvore, saopštio da najveća švajcarska banka UBS razmatra kupovinu „Kredi Svis“. Kako je naveo list, iza organizacije pregovora stoje Švajcarska narodna banka i finansijski regulator FINMA, koji pokušavaju da ojačaju poverenje u bankarski sektor zemlje. Takođe je navedeno da je UBS ponudio kupovinu „Kredi Svis“ za milijardu dolara.
U sredu je vrednost akcija „Kredi Svis“ pala na berzi za četvrtinu. Ranije je finansijski stručnjak Robert Kijosaki izjavio da bi sledeća banka koja bi mogla da propadne nakon bankrota američke banke „Silicijumska dolina“ (SVB) mogla biti „Kredi Svis“. Banka je sa svoje strane navela da će pozajmiti do 50 milijardi švajcarskih franaka (oko 53,7 milijardi dolara) od Centralne banke.
Ulaz u švajcarsku banku Kredi Svis - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
EKONOMIJA
Mediji: Švajcarska razmatra nacionalizaciju banke „Kredi Svis“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala