- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta sad Amerikanci rade u Siriji? /video/

© AP Photo / Ariel SchalitPripadnici mirovnih snaga Ujedinjenih nacija na osmatračnici na prelazu Kuneitra između Sirije i Golanske visoravni koju kontroliše Izrael
Pripadnici mirovnih snaga Ujedinjenih nacija na osmatračnici na prelazu Kuneitra između Sirije i Golanske visoravni koju kontroliše Izrael - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
Pratite nas
Rezultati glasanja su sledeći: 103 „za“ i „321“ protiv. Mesto dešavanja: Predstavnički dom američkog Kongresa. Tema o kojoj se odlučivalo: povlačenje američkih snaga iz Sirije.
Amerikanci ne napuštaju Sirijsku Arapsku Republiku, iako ih tamo niko nikada nije pozvao!

Odakle pravo Amerikancima da budu u Siriji

Po kom osnovu su zaposeli oko četvrtine teritorije jedne članice UN!? Odakle im pravo!? Sa kojim su mandatom tamo!? Kako na to gledaju njihovi evropski saveznici i ostali partneri – zaštitnici teritorijalnog integriteta suverenih država!? Kada se pokreću sve te silne rasprave o kršenju međunarodnog prava i političkim posledicama takvih koraka, sirijski slučaj jednostavno ne može biti zaobiđen. Iz bilo kog ugla da se posmatra to je skandal, po mnogo čemu veći i od „upada u Irak“.
Sukob u Siriji, iako u dobroj meri „kontrolisan“ nakon 2016. godine i prodora ruskih snaga u Alepo i dalje nije završen. Ulazi u trinaestu godinu trajanja, „ostavio je iza sebe“ 350.000 žrtava i humanitarnu katastrofu kojom je direktno pogođeno preko 14 miliona ljudi. Trinaestu godinu!
I da je reč samo o održavanju prisustva zbog nafte, nekontrolisane eksploatacije bušotina na severoistoku zemlje, pa je za taj vremenski period to previše, i u barelima i u dolarima. Isplatilo se Amerikancima, višestruko. A ovde nije reč samo o nafti!

Ciljevi SAD na Bliskom istoku

Lojd Ostin, američki ministar odbrane, posetio je Irak i Izrael i tom prilikom vrlo precizno govorio o strateškim ciljevima na Bliskom Istoku. Neće biti povlačenja iz Iraka, bliskom saradnjom sa Tel Avivom koordiniraće se suprotstavljanje zajedničkim pretnjama i tako jačati regionalna stabilnost.
Naravno, ono što je za jedne stabilnost, odnosno – uspostavljanje poželjnog poretka koji će trajati, za druge je – nestabilnost. Kada se govori o regionalnoj stabilnosti za SAD i Izrael, to ne znači da će i ostali biti stabilni. Naprotiv! Put do regionalne stabilnosti za SAD i Izrael vodi preko destabilizacije Irana.
Još ranije, na ovu temu oglasio se i prvi čovek Stejt departmenta, Entoni Blinken: „Nastavićemo zajedno da radimo da se suprotstavimo opasnom i destabilizujućem uticaju Irana. Kao što je predsednik Bajden rekao, SAD su orijentisane ka sprečavanju Irana da napravi nuklearno oružje. Iran nije pretnja samo Izraelu i regionu, već sve više i celom svetu!“ Otuda i ostanak američkih vojnih snaga u Siriji i Iraku.

Ukrajina zasenila ostale krize

Dešavanja u Ukrajini te potpuni kolaps odnosa Zapada i Rusije, zasenili su sve ostale krizne teme i geopolitička žarišta. Kao da se privremeno zaboravilo i na američku bežaniju iz Avganistana, i na lomove po latinoameričkim zemljama, i na bliskoistočne potrese.
Međutim, to što se kao privremeno zaboravilo na nešto, ne znači i da je to nešto isparilo, nestalo.
Iako u senci, krizne teme i dalje su aktuelne, geopolitička žarišta i dalje su aktivna. Na Bliskom istoku se „opasno kuva“. Kineske akvizicije izazivaju pozornost, poslednja inicijativa u nizu koja se tiče približavanja stavova Teherana i Rijada ne samo da je tekući uspeh vredan pažnje (pre toga su tokom posete Si Đinpinga Saudijskoj Arabiji održani samiti Kina – Zalivski savet za saradnju i Kina – Arapska liga), već i naznaka da se na dugi rok može smanjiti konfliktni potencijal u ovom delu sveta posredovanjem nezapadnih sila, što je onda znak SAD da njihov uticaj radikalno kopni.
Posle „zaglavljivanja“ u iračkom pesku, neuspeha u sprovođenju Arapskog proleća i „odmetnutog“ Erdogana, samo su im još sada falili Kinezi sa svojim akvizicijama i investicijama. Vašingtonu bi, zapravo, odgovarala neka „kontrolisana kriza“ preko koje bi SAD vratile izgubljene pozicije i opet se nametnule za ključnog činioca bliskoistočne regionalne bezbednosti. Vreme im nije saveznik, okolnosti im ne idu na ruku.
© AP Photo / APTVAmerička vojska u Siriji
Američka vojska u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Američka vojska u Siriji

Moguća „izlazna strategija“…

Takođe, „otvaranje drugog fronta“ moglo bi se pokazati kao „izlazna strategija“ ukoliko dešavanja u Ukrajini krenu u neželjenom smeru. Rusko „provaljivanje“ osam godina utvrđivanog fronta u Donbasu, prema svim najavama, biće problematično ne samo zbog sudbine daljih operacija NATO i taktičkog postavljanja, već i politički i psihološki za sve one koji su bezrezervno podržavali režim u Kijevu prethodnih godinu dana.
Bežanija iz Avganistana zamaskirana je hitrim otvaranjem ukrajinskog fronta, pa po tom podelu i slom u Ukrajini može biti zamaskiran indukovanjem novog oružanog sukoba. Puls Irana i njegova sposobnost da se brani već su „opipavani“ krajem januara kada je dronovima – kamikazama gađan ogroman broj vojnih instalacija.
Za Teheran je problematično i što su neke od tih instalacija duboko u unutrašnjosti teritorije, na primer oko Isfahana. Nesumnjivo, Izrael je spreman da učini sve kako bi zaustavio iranski nuklearni program. Isto tako, nesumnjivo je i da su u tome do sada postigli ograničen uspeh. Možda su svojim operacijama usporili ovaj projekat, ali ga nisu i zaustavili. Prema (ne)potvrđenim informacijama koje dolaze iz Međunarodne agencije za atomsku energiju, Iran već poseduje uranijum obogaćen na oko 85% i blizu je onih famoznih „devet desetina“ neophodnih za „vojne svrhe“ (weapon grade). Pokazalo se u praksi da je bez podrške SAD za Izrael vrlo rizično ulaziti u sveobuhvatniji poduhvat, sa višim ciljevima i razornijim posledicama.

Da li je moguć sukob protiv Irana?

Opet, iako u Vašingtonu nikada nije nedostajalo „jastrebova“ spremnih da „zalegnu“ za te više ciljeve, pokazalo se i da je taj „kružok za sveobuhvatniji poduhvat“ ostajao u manjini. Američku kolebljivost podsticale su sumorne prognoze o razornim posledicama. Destabilizacija Bliskog istoka i započinjanje šire vojne operacije protiv Irana moglo bi dovesti svet na ivicu novog velikog rata, prema kojem bi sve što se dešava u Ukrajini bilo tek neki manje značajan lokalni rat.
Ipak, ni ova većina koja je zazirala od posledica nije spremna na povlačenje.
Jedan Avganistan dovoljan je za ovu generaciju političara, generala i ideologa! Zato se do daljnjeg ostaje u Siriji. I Iraku, svakako.
Uz vrlo precizno naglašavanje strateškog partnerstva sa Izaelom. Iz čega logično proizilazi da je Iran faktor destabilizacije i moguća meta. Ne samo zbog regionalnog odnosa snaga, već i zbog otvorenog savezništva i razgranate saradnje sa Rusijom i Kinom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala