- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Berlin želi eskalaciju sukoba sa Rusijom

© Sputnik / Marijana KolakovićUlaz u rusku ambasadu u Nemačkoj
Ulaz u rusku ambasadu u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
Pratite nas
Stav predstavnika nemačke vlade o nalogu Međunarodnog krivičnog suda za „hapšenje“ ruskog predsednika Vladimira Putina je zabrinjavajuć i svedoči o težnji ka daljoj eskalaciji konflikta sa Moskvom, izjavio je ambasador Rusije u Nemačkoj Sergej Nečajev.
„Neodgovorne izjave nekih nemačkih zvaničnika o podršci i spremnosti da se ispuni nelegitimna i potpuno apsurdna odluka Međunarodnog krivičnog suda izazivaju krajnju zabrinutost i svedoče o tome koliko su daleko od realnosti u potrazi za daljom eskalacijom sukoba sa Rusijom“, rekao je on.
Ranije je ministar pravde Nemačke Marko Bušman naveo da će Nemačka uhapsiti predsednika Rusije Vladimira Putina ako kroči na teritoriju Nemačke. Predsednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin je poručio da je neophodno da se da pravna procena izjavama nemačkog ministra pravde.
Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, ranije je izdalo „naloge za hapšenje“ predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu organizacije. Sud je u saopštenju naveo da je Putin „navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.“
Rusija sve dokumente Međunarodnog krivičnog suda smatra ništavnim i nezakonitim,
smatra ambasador Rusije u UN Vasilija Nebenzja. Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova ocenila je da su sve odluke Međunarodnog krivičnog suda za Rusiju ništavne iz pravnog ugla.
Nemačka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
SVET
Nemački ministar pravde: Uhapsićemo Putina ako kroči na teritoriju Nemačke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala