- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin uoči posete „dobrog prijatelja" Sija: Imamo velika očekivanja od predstojećih pregovora

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Si Đinping u Pekingu
Vladimir Putin i Si Đinping u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
Pratite nas
Rusija ima velika očekivanja od predstojećih pregovora s Kinom. Nema sumnje da će oni dati novi moćni impuls odnosima, naveo je ruski predsednik Vladimir Putin u autorskom tekstu „Rusija i Kina – partnerstvo usmereno ka budućnosti“ za „Ženmin žibao“, koji je objavljen i na sajtu Kremlja.
„Imamo velika očekivanja od predstojećih pregovora. Ne sumnjamo u to da će oni dati novi moćni impuls čitavom kompleksu bilateralne saradnje. Za mene je to, takođe, divna mogućnost da se vidim s dobrim prijateljem, s kojim imam najtoplije odnose“, naveo je ruski predsednik.
Prema njegovim rečima, rusko-kineski odnosi predstavljaju kamen temeljac regionalne i globalne stabiilnosti i predstavljaju primer saradnje velikih država.
„Upravo rusko-kineski odnosi danas praktično predstavljaju kamen temeljac regionalne, pa i globalne stabilnosti, podstiču ekonomski rast, služe kao garant pozitivnog dnevnog reda u međunarodnim poslovima. Oni su primer harmonične, konstruktivne saradnje velikih država“, naveo je Putin.

Gasovod „Snaga Sibira" - posao veka

Prema njegovim rečima, rusko-kinesko partnerstvo je uvek građeno na uzajamnom poverenju, poštovanju suvereniteta i međusobnih interesa.
„Drago mi je zbog mogućnosti da se sa stranica jednog od najvećih i najautoritativnijih svetskih izdanja obratim prijateljskom kineskom narodu uoči državne posete Rusiji predsednika Kine Si Đinpinga. Taj značajan događaj ponovo potvrđuje poseban karakter rusko-kineskog partnerstva, koje je uvek građeno na uzajamnom poverenju, poštovanju suvereniteta i međusobnih interesa“, naveo je Putin.
Ruski predsednik je ocenio da se u svetu mnogo toga promenilo, i to ne nabolje, ali da je čvrsto rusko-kinesko prijateljstvo ostalo nepromenjeno.
„Protekla decenija je, po meri istorije naših zemalja, povezanih viševekovnom tradicijom dobrosusedstva i saradnje – jednostavno trenutak. Za to vreme u svetu se mnogo toga promenilo, i to u mnogim slučajevima ne nabolje, ali je nepromenljivo ostalo ono što je glavno, a to je čvrsto rusko-kinesko prijateljstvo koje se dosledno učvršćuje na dobrobit i u interesima naših zemalja i naroda“, istakao je Putin.
On je dodao da su odnosi Rusije i Kine dostigli najviši nivo tokom cele istorije i da nastavljaju da jačaju.
Putin je naglasio da odnosi Rusije i Kine po svom kvalitetu prevazilaze vojno-političke saveze iz vremena „Hladnog rata“, te da u njima nema ograničenja ili zabranjenih tema.
Ruski predsednik je, takođe, rekao da je politički dijalog dveju zemalja zasnovan na poverenju, a da je strateška saradnja sveobuhvatna i da stupa u novu epohu.
„Za razliku od pojedinih zemalja koje pretenduju na hegemoniju i unose razdor u svetsku harmoniju, Rusija i Kina i u bukvalnom, i u prenosnom smislu grade mostove. Tako su prošle godine naši pogranični regioni povezani uz pomoć dva mosta preko Amura, koji je odavno postao 'reka prijateljstva'“, naveo je Putin.

Trgovinska razmena oborila novi rekord

Predsednik Rusije se, takođe, osvrnuo na rusko-kinesku trgovinu, istakavši da raste nivo obračunavanja u nacionalnim valutama, a da odnosi dveju zemalja postaju sve suvereniji.
Putin je dodao da postoje sve osnove da se veruje da će planirani nivo trgovinske razmene s Kinom od 200 milijardi dolara biti premašen.
„Jedan od naših prioriteta jeste trgovinsko-ekonomsko partnerstvo. Po završetku 2022. godine ionako solidna bilateralna trgovinska razmena se udvostručila i dostigla 185 milijardi dolara. To je novi rekord. I imamo sve osnove da verujemo da će plan od 200 milijardi dolara, koji sam postavio zajedno s predsednikom Si Đinpingom, biti premašen ne 2024, nego već ove godine“, naveo je Putin.
Predsednik Rusije je, takođe, ocenio da je po svojim razmerama gasovod „Snaga Sibira“ postao „posao veka“, te da su isporuke ruske nafte i uglja u Kinu znatno povećane.
„Uspešno se realizuju dugoročni zajednički planovi i programi. Na primer, rusko-kineski magistralni gasovod 'Snaga Sibira' je po svojim razmerama, bez preuveličavanja, postao 'posao veka'. Suštinski su porasle količine isporuka ruske nafte i uglja. Uz učešće naših stručnjaka u Kini se grade novi atomski energetski blokovi, kineske kompanije se aktivno uključuju u projekte za tečni prirodni gas, jača industrijska i poljoprivredna saradnja. Zajedno osvajamo kosmički prostor, razvijamo nove tehnologije“, naveo je Putin.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
RUSIJA
Putin: Rusija zabrinuta zbog pokušaja nekih zemalja da podriju nuklearnu bezbednost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala