- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Ne možete to uraditi bez nas“: Izetbegović poslao poruku HDZ BiH

© Tanjug / Zoran ŽestićBakir Izetbegović u Mostaru 6. februara 2018.
Bakir Izetbegović u Mostaru 6. februara 2018. - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
Pratite nas
Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) pozvao je HDZ BiH i blok od osam bošnjačko-građanskih stranaka predvođenih SDP-om na dogovor o formiranju, kako je naveo, koncentracione vlade na nivou Federacije BiH.
Šef SDA Bakir Izetbegović rekao je, nakon sednice Glavnog odbora te stranke, da je uspostavljanje koalicione vlade jedini način da se reši problem nastao nakon što je njegova stranka, zahvaljujući većini koju kontroliše u Domu naroda parlamenta Federacije, dobila poziciju potpredsednika tog entiteta. Bez njegovog potpisa, kako kaže, uspostavljanje nove vlade, uprkos dogovoru koji su ranije postigli HDZ i blok predvođen SDP-om, nije moguće.
„Dozovite se pameti, ljudi, pročitajte Ustav. Ne možete to uraditi bez nas“, poruka je koju je pomenutim strankama uputio Izetbegović, dan nakon što je šef HDZ-a BiH Dragan Čović najavio da će nova entitetska vlada uprkos opstrukcijama biti uspostavljena do 6. aprila i da u njoj nema mesta za SDA.
Izetbegović je istovremeno prozvao međunarodnu zajednicu da učestvuje u projektima čiji je cilj eliminacija SDA iz vlasti i tvrdi da su deo tog scenarija i sankcije koje su SAD prošle sedmice nametnule Osmanu Mehmedagiću, donedavnom direktoru Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).
„SAD je uveo sankcije Mehmedagiću samo na osnovu tračeva iz sarajevskih kafana“, tvrdi Izetbegović, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala