- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

NASA procenila: Sledećih 100 godina nema opasnosti od udara asteroida u Zemlju

CC0 / Piksabej / Planeta Zemlja i asteroid – ilustracija
Planeta Zemlja i asteroid – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
Pratite nasTelegramOdyssey
Zemlja se neće suočiti sa poznatom opasnošću od apokaliptičnog sudara asteroida barem sledećih 100 godina, prema NASI.
Očekuje se da će asteroid, kojem su prvobitno bile šanse 1 prema 600 da "obriše" ceo grad, 14. februara 2046. godine će gotovo sigurno projuriti pokraj nas bez incidenta. Asteroid, koji je prvi put otkriven 27. februara i nazvan "2023 DW", ima prečnik od oko 50 metara, što je otprilike dužina olimpijskog bazena. U početku NASA-in Odsek za koordinaciju planetarne odbrane dao je malu, ali moguću šansu za izravan udar, pretnja koju predstavlja asteroid izazvala je niz vesti u kojima se čitaocima savetuje da preispitaju sve romantične planove za 2046. godine. Sada, NASA je revidirala ovu procenu, stavljajući šanse asteroida da pogodi Zemlju oko 1 prema 770, što znači da ima 99,87% šanse da nas promaši.
Koordinacijski centar za objekte blizu Zemlje Evropske svemirske agencije (ESA) takođe je smanjio svoju procenu rizika - smanjivši izglede za udar sa šanse 1 u 625 na oko 1 u 1584., piše „Lajv sajens“.
NASA prati lokacije i orbite otprilike 28.000 asteroida, prateći ih pomoću Asteroid sitema ATLAS, niza od četiri teleskopa koji mogu skenirati celo noćno nebo svaka 24 sata. Svemirska agencija označava svaki svemirski objekt koji se nalazi unutar 193 miliona kilometara od Zemlje kao "objekt blizu Zemlje" i klasifikuje svaki veliki objekt unutar 4,65 miliona kilometara od naše planete kao "potencijalno opasan".
NASA je procenila putanje svih ovih objekata blizu Zemlje nakon kraja veka. Zemlja se ne suočava s poznatom opasnošću od apokaliptičnog sudara asteroida barem sledećih 100 godina, prema NASA-i. Da se "2023 DW" zaista zabio u Zemlju, to ne bi bio kataklizmički događaj poput 7,5 milja kilometara širokog asteroida koji je ubio dinosauruse i koji je udario Zemlju pre 66 miliona godina. Ali to ne znači da manji asteroidi te veličine nisu opasni, prenosi Večernji list.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala