- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Crkva na udaru: Evropa će suditi Isusu

CC0 / / Isus Hrist skulptura
Isus Hrist skulptura - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
Pratite nas
Dok se u Nemačkoj proverava da li Isusova kazivanja sadrže elemente ekstremizma, Danska otkazuje obeležavanje crkvenih praznika zbog ušteda u budžetu, a u Engleskoj predlažu da Bog bude rodno neutralan. Žestoki liberalni kurs navodi hrišćane da protestuju.

Isus pred sudom

Godišnji Berlinski forum svetskih religija nije uspeo da prođe bez skandala: profesorka teorije književnosti Frajburškog univerziteta Tatjana Ješ predložila je da se proveri da li Isusova „Propoved na gori“ sadrži pozive na nasilje.
„Propoved na gori“ je jedan od ključnih elemenata jevanđelja i sadrži suštinu Isusovog moralnog učenja. Ipak, profesorka Ješ ne misli tako: „U njoj dominiraju fantazije o kažnjavanju. Fantazije koje bi trebalo da preokrenu nepravedne uslove starog poretka“.
Ona je u propovedi prepoznala pozive na nasilje i navela Hristove reči: „Ako te desno oko tvoje navodi na greh, iskopaj ga i baci. Bolje ti je da samo jedan od udova tvojih bude uništen, negoli sve telo tvoje da bude bačeno u pakao“.
Ni u jednom od priznatih bogoslovskih tumačenja nema bukvalnog razumevanja ove fraze – ona se tumači kao metafora. Ješova na negodovanje oponenata nije mogla da da jasan odgovor. Samo je nazvala hrišćanstvo „jevrejskom sektom“ i zatražila da se tekstovima jevanđelja oduzme „aura svetosti“.
To nije jedini takav skandal. U novembru 2022. godine ministarka kulture Nemačke Klaudija Rot odlučila je da malo promeni izgled Berlinske kraljevske palate. Nisu joj se dopali natpisi na kupoli zdanja, odnosno stih iz „Dela apostolskih“: „Jer nema drugog imena pod nebom, koje je dato ljudima, u kojem treba da nađemo spasenje“.
To isključuje druge religije, a zlatni krst protivreči „savremenom duhu kosmopolitizima“, objasnila je Rotova i predložila da se dodaju „alternativni komentari“, ne precizirajući koji.
Ideju je podržala ministarka inostranih poslova Analena Berbok. Ona je zatražila od vlasti grada Minstera da se sa zdanja gradske skupštine iz 17. veka ukloni glavni simbol – sveto raspeće. Zdanje je veoma važno za istoriju Evrope, jer je upravo tu 1648. godine bio potpisan Vestfalski mir kojim je okončan Tridesetogodišnji rat. Ispred krsta su se zaklinjali članovi gradskog saveta Minstera.

„Moraćemo da promenimo raspored“

Ni vlasti skandinavskih zemalja ne mare mnogo za tradiciju. Krajem januara Vlada Danske je podnela parlamentu nacrt zakona koji podrazumeva da jedan od državnih praznika bude radni dan. Prema rečima premijera Metea Frederiksena, to će omogućiti dodatne radne sate i povećati obim BDP-a, odnosno doneti dodatnih 4,5 milijardi kruna (oko 654 miliona dolara).
Radni će, najverovatnije, postati Dan sveopšte molitve – najstariji zvanični praznik u kraljevini. On je utvrđen još 1686. godine i obeležava se u četvrtoj nedelji posle Uskrsa.
Inicijativu vlade kritikovale su verske zajednice. Tog dana Danci obično obavljaju miropomazanje. Prošle godine, na primer, u obredu je učestvovalo 46.000 ljudi.
„Mnoge porodice se prijavljuju po godinu, dve unapred. Sada će sveštenici i parohijani morati kardinalno da izmene raspored i, verovatno, da otkažu ceremonije“, kaže predstavnik Kraljevske duhovne asocijacije Pernile Vigse Bage.
To će se negativno odraziti i na biznis, jer porodice po pravilu obeležavaju praznik u kafićima i restoranima.
Početkom februara oko 50.000 nezadovoljnih građana izašlo je na ulice Kopenhagena. Demonstranti su skandirali da ne žele da trpe samovolju vlasti, ali nisu postigli rezultat.

Bog posebnog roda

U Velikoj Britaniji liberalni trend je dostigao vrhunac, dirnuvši u najsvetije. Anglikanski duhovnici razmatraju mogućnost korišćenja rodno neutralnih termina za označavanje Boga.
Prema rečima episkopa Ličfilda Majkla Ipgrejva, crkva već nekoliko godina proučava to pitanje. Ovog proleća biće pokrenut projekat za izradu novog „rodnog jezika“.
Sveštenici naglašavaju da su hrišćani od pradavnih vremena priznavali da Bog nije ni muškarac, ni žena. Ipak, za sada nije jasno čime će biti zamenjeno tradicionalno obraćanje „Oče naš“.
Konzervativci iz redova crkve i običnog građanstva insistiraju na tome da pitanje o rodnoj pripadnosti Svevišnjeg ima pravo da rešava samo sinod. U slučaju da „novi jezik“ bude odobren, potrebno je preispitati čitavu veronauku.
„Ako Boga nazivaju 'Ocem', on ne može da postane 'Majka' bez promene značenja. A ne može da bude ni rodno neutralni 'Roditelj'“, objašnjava član Generalnog sinoda Jan Pol.
Ipak, postoji verovatnoća da će najviši crkveni zakonodavni organ podržati liberalni kurs. Postoje presedani: početkom februara episkopi su dozvolili da se blagoslove istopolni parovi. Samo učenje o braku kao savezu muškarca i žene neće menjati, ali će netradicionalnim partnerima pružati „maksimalno široku pastirsku zaštitu“.
Odmah nakon usvajanja dokumenta anglikanski poglavar, arhiepiskop kenterberijski Džastin Velbi, izjavio je da su mu pretili članovi parlamenta u pokušaju da ga „prinude na priznanje istopolnih brakova“.
„U svim tim pričama vidimo rezultat liberalne politike. Vlasti koje su 'okrenute i orijentisane ka slobodi' u nekom trenutku prestaju da mare za onaj deo društva koji ispoveda tradicionalne poglede na svet“, kaže teolog Roman Lunkin.
On ukazuje na to da za političare nema ničeg za osudu u tome da se ukine nacionalni praznik, ili da se ucenjuje sveštenstvo, odnosno da se provociraju sopstveni birači – vernici.
Takva politika će samo pogoršati situaciju: nezadovoljstvo među pristalicama tradicionalnih vrednosti će rasti, a protest će dobiti radikalnije forme.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala