Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

EU objavila: Ovo su tačke o kojima se raspravljalo u Ohridu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
Pratite nasTelegramOdyssey
U Briselu je, posle maratonskih razgovora u Ohridu u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, objavljen tekst Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u 12 tačaka.
Tekst „Dijalog Beograda i Prištine: Implementacioni aneks Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“, objavljen na sajtu Službe za spoljne poslove EU, prenosimo u celosti:
Ovaj Aneks je sastavni deo Sporazuma.
Kosovo i Srbija se u potpunosti obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa i ispuniti sve obaveze koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa, ekspeditivno i u dobroj veri.
Strane primaju k znanju da će Sporazum i Implementacioni aneks postati sastavni delovi procesa pridruživanja Kosova i Srbije Evropskoj uniji. Strane prihvataju da će EU odmah po usvajanju Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmene merila za Poglavlje 35 za Srbiju kako bi se reflektovale nove obaveze koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju podjednako će odražavati nove obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.
Strane su saglasne da hitno usvoje Deklaraciju o nestalim osobama, kako je dogovoreno u okviru dijaloga uz posredstvo EU.
Radi primene člana 7 Sporazuma, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru dijaloga uz posredstvo EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdila EU.
Strane su saglasne da u roku od 30 dana formiraju Zajednički odbor za praćenje, kojim će predsedavati EU. Sprovođenje svih odredbi biće obezbeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za nadzor.
Radi primene člana 9 Sporazuma, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi bio obezbeđen investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti distribuirana pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.
Kosovo i Srbija se slažu da će svi članovi Sporazuma biti primenjivani nezavisno jedan od drugog.
Redosled stavova ovog Aneksa ne prejudicira redosled njihovog sprovođenja.
Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primenu nijednog člana.
Svi razgovori povezani sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru dijaloga pod okriljem EU.
Kosovo i Srbija prihvataju da svako nepoštovanje sopstvenih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma postignutih u okviru dijaloga može imati direktne negativne posledice na procese njihovog pristupanja Evropskoj uniji i na finansijsku pomoć koju dobijaju od EU.
 Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
SRBIJA
Vučić posle razgovora u Ohridu: Nisam ništa potpisao, ali smo postigli dobar pomak /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala