- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Brza pruga prekretnica u razvoju: Obeležana prva godišnjica otvaranja brze pruge Beograd - Novi Sad

© Strahinja AćimovićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
Pratite nas
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Novom Sadu, na obeležavanju prve godišnjice otvaranja brze pruge Beograd - Novi Sad, da je ta pruga prekretnica u razvoju Srbije, a da će do kraja 2024. biti otvorena i deonica do Subotice.
Poručila je da su velike stvari pred Srbijom, ako budemo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost.
"U svetlu onoga što se danas dešava i što se dešavalo juče u Ohridu, ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nemamo mir. Ove snove ne bi mogli da sanjamo da nemamo stabilnost i percepciju toga da će i Srbija i ovaj deo Evrope biti stabilni u budućnosti", poručila je Brnabićeva, na svečanosti u železničkoj stanici Novi Sad.
Zahvalila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kako je istakla, za njegovu borbu za mir, stabilnost i jučerašnje napore u dijalogu Beograda i Prištine.
"To što on radi i što je uspeo da nam pametnim pregovorima obezbedi mir i stabilnost i kupi vreme da pokažemo šta sve Srbija može, da je to u stvari taj preduslov koji omogućuje i nama u vladi da sa našim partnerima i dalje radimo i svakodnevno se borimo za sve bolji kvalitet života za naše građane", poručila je Brnabićeva.
Ona je istakla da pre godinu dana nije otvorena samo deonica brze pruge od Beograda do Novog Sada, u okviru međunarodne pruge Beograd - Budimpešta, već je obeležena prekretnica u daljem razvoju naše Srbije.
"Prekretnice kakvu smo svojevremeno obeležili kada smo pustili u rad drumski Koridor 10 i njegov južni i istočni deo i pokorili Grdeličku klisuru. Pokazali smo da možemo i umemo da izgradimo autoputeve kroz našu Srbiju, tako da smo pre godinu dana pokazali da možemo i da smo dovoljno jaki da izgradimo i brze pruge u Srbiji. Nisu verovali mnogi da možemo, nisu verovali u Srbiju, ali danas znamo da možemo i idemo dalje. Znamo da ćemo izgraditi deonicu od Novog Sada do Subotice i da ćemo uskoro putovati brzom prugom do Madajrske i nastaviti do Niša i do Preševa", navela je premijerka.
Dodala je da će biti modernizovana i cela barska pruga do granice sa Crnom Gorom, kao i da će se graditi i krak brze pruge do Šida, koja će biti veza sa Italijom i Austrijom, preko Zagreba i Ljubljane.
To je prekretnica, to nisu više samo snovi, poručila je premijerka.
Ona je rekla da ćemo kada bude gotova brza pruga do Subotice putovati od Beograda do Subotice samo sat i 18 minuta.
To je potpuno drugačija Srbija, istakla je Brnabićeva.
Kaže da je najčešće čula od ljudi komentare, kao da nisu u Srbiji kada se voze brzom prugom.
"Ali, jesmo u Srbiji, to je jača i modernija Srbija, naprednija na koju se polako navikavamo i postavljamo nove lestvice. Sutra ću ponovo biti u Novom Sadu, ovde obeležavamao dve godine od osnivanja Instituta za razvoj veštačke inteligencije, koji nije u Beogradu već u Novom Sadu, što je takođe pokazatelj koliko je Srbija danas drugačija i kako vidi svoju budućnost", navela je ona.
Premijerka je kazala da čelično prijateljstvo sa Kinom odslikava i to što su dve zemlje prošle godine ostvarile ukupan nivo robne razmene od šest milijardi dolara, dok je naš izvoz u Kinu dostigao rekordnih 1,16 milijardi dolara, što je za 152 puta više nego pre 10 godina.
"Mi sanjamo još mnogo veće snove i naš prioritet je da unapredimo ekonomsku razmenu i dovedemo dodatne kineske investitore u Srbiju i da povećamo i obim razmane u oblasti usluga, dakle tehnologije, i time dodatno unapredimo naše odnose, u sektoru usluga, IT i drugim modernim tehnologijama,u kojima je Kina danas lider u svetu", rekla je Brnabić.
Zato je , ističe, cilj Srbije da tokom 2023. završimo pregovore oko sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom i da ga potpišemo do kraja godine.
Kako je rekla, nakon toga zaista je nebo granica za naše odnose, domaću privredu i privrednike i atraktivnost Srbije kao investicione destinacije, pošto će i zapadne kompanije odavde moći da plasiraju svoje proizvode na tržište Kine.
"Hvala našim partnerima iz Kine, što su ostvarili ovaj san zajednoi sa nama i na tome što je u 2022. Kini bila zemlja iz koje smo dobili najveći nivo stranih direktnih investicija", kazala je premijerka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala