- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Tadić dao gol, pa predao krunu – Fejenord pokorio Amsterdam posle 18 godina

© AFP 2023 / MAURICE VAN STEENFejenord - Ajaks
Fejenord - Ajaks - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
Pratite nas
Lideri holandskog prvenstva, fudbaleri Fejenorda, približili su se 16. tituli šampiona posle veličanstvenog trijumfa protiv Ajaksa u Amsterdamu u velikom derbiju, popularnom „klasikeru“ - 2:3 (2:1).
Roterdamersi su tako osam kola pre kraja pobegli na šest bodova prednosti na vrhu u odnosu na tim Dušana Tadića, a kako imaju mnogo lakši raspored do kraja, svi ih vide kao nove šampione Holandije, prvi put od 2017. godine.
Da nemaju nameru da se brane, gosti su pokazali već u petom minutu kada je sjajni Meksikanac Himenez majstorski krunisao akciju Hartmana i šokirao prepunu „Arenu Johan Krojf“.
Ajaks se relativno brzo oporavio od šoka, a do izjednačenja je stigao u 17. minutu. Opet je strelac bio Meksikanac ovaj put na drugoj strani Alvarez koji je sjajno skočio na centaršut iz kornera Bergajsa.
Potpuni preokret doneo je Dušan Tadić u 37. minutu, nakon dobrog prodora Bergvajna koji mu je ostavio loptu na sedam-osam metara, a Srbin stigao do osmog gola u sezoni u kojoj ima i 15 asistencija.
© AFP 2023 / OLAF KRAAKDušan Tadić
Dušan Tadić - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
Fejenord je u nastavak utakmice ušao mnogo ofanzivnije, na krilima Jahanbakša i Idrizija „nabili“ su Ajaks na svoju polovinu, a sjajnu akciju Iranca krunisao je Šimanski u 52. minutu za novi muk u Amsterdamu.
Ajaks je pokušao da dođe do trećeg gola i pobede, ali je golman gostiju Vilenruter sjajno u 84. minutu odbranio zicer Kudusu i sačuvao svoj tim.
Fejenord je do pobede stigao dva minuta kasnije posle kornera i asistencije Hancka za Gertruidu i vredan trijumf gostiju, prvi u Amsterdamu posle 18 godina, još od 2005.
Ovim porazom prekinuta je i nestvarna serija „Kopljanika“ od osam vezanih pobeda u Erediviziji od dolaska na kormilo Džonija Hejtinge. Na drugoj strani, trener Fejenorda Arne Slot je još jednom potvrdio da je s pravom jedan od najtraženijih trenera u Evropi.
U preostalih osam kola Fejenord igra sa timovima ispod petog mesta na tabeli, dok Ajaks gostuje i PSV-u u Ajndhovenu, ali igra i sa Tventeom i Utrehtom od jačih rivala.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala