- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Uhapsite Putina“! Amerika u velikoj panici zbog ustanka u EU i Sijevog leta za Moskvu

© Sputnik / Sergei Mamontov / Uđi u bazu fotografijaOrkestar često izvodi himnu Kine.
Orkestar često izvodi himnu Kine. - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Pratite nas
Ne, nisu oni očekivali da će bilo koja od 60 države koje priznaju Xaški krivični sud, imati hrabrosti da uhapsi ruskog predsednika. Između ostalog i zato, da citiram misao koje od juče kruži po ruskim mrežama, što bi država koja bi to uradila, živela onoliko minuta koliko je raketi potrebno da odleti do prestonice te zemlje. Surovo, zar ne?
Ali, zar je manje surovo ono što se svesno radi, ne toj potencijalnoj državi, nego u najmanju ruku Evropi, a u suštini celom svetu. Izaziva se treći svetski rat, a sve pod izgovorom da se pomaže Ukrajini.

Zaustaviti svakog ko hoće mir

I ma koliko bili svesni i oni koji su optužnicu doneli, kao i oni koji je tumače, da neće moći da mu sude, jer Rusija, kao ni druge velike zemlje ne priznaje taj sud, Optužnica po kojoj bi trebalo hapsiti Vladimira Putina nije ni najmanje besmislena. Naprotiv, ima vrlo jasan cilj - i to nije upozorenje Rusiji kako su nevešto objasnili svoj, čak i po sopstvenim pravilima nezakonit postupak, i nije zaustavljanje rata, nego - sprečavanje da neko zatraži mir!
Optužnica ima za cilj da zaustavi pokret koji, za sada još lagano, ali sigurno, uzima maha u Evropi. Suviše je očigledna i za Vašington upozoravajuća činjenica da se Evropa budi iz hipnoze u koju su je Sjedinjene Države uvlačile, u najmanju ruku poslednjih desetak godina – da je Rusija neprijatelj koga ne treba samo poraziti, nego i uništiti. Zdušno podržavši Ameriku, Evropa je porazila – sebe…

Ustaje narod širom Evrope

I, narod je lagano počeo da se budi i buni. Na ulicama evropskih zemalja sve je više ljudi koji su svesni da nakon što su naterani da ustupe Ukrajini sve oružje koje su imali – sledi nastavak. Moraće da šalju i vojsku. A baš im se nešto ne gine za tuđe interese. I zato traže – mir. A to je ono što Americi nikako ne odgovara.
Svaki prekid ratnih dejstava u vreme kad Rusija dobija bitke, i kad je očigledno da će se tako i nastaviti, sve je više udaljava od glavnog cilja – uništavanja Rusije. Zato mir treba sprečiti po svaku cenu.
Podizanje optužnice protiv Vladimira Putina treba da spreči onih 60 zemalja da s njim sarađuju, a mnoge od njih upravo to čine. Ne znamo da li u Statutu tog suda negde piše šta se može desiti onim članicama koje ne poštuju odluke, ali imajući u vidu jedan sličan sud, koji je sudio za rat u Jugoslaviji, može se očekivati da oni budu sledeći optuženi.

Nova opasnost za SAD - Sijeva poseta Moskvi

I to nije sve što Amerika, Velika Britanija (druge evropske zemlje nisu suverene, ne donose odluke, već slušaju naređenja) čini da spreče eventualne pregovore. Pogotovu sad, kad se na američke planove nadvila nova opasnost – kineski predsednik Si putuje u Moskvu s ciljem da „cementira“ prijateljstvo sa susednom državom.
I da, možda, ponovi svoj predlog za prekid rata. I to - kao da je sinhronizovao sa evropskim buđenjem. Amerika, koja je želela da izoluje Rusiju, sada rizikuje da ona bude izolovana – 85 posto građana sveta je ne podržava, a ako se tome doda Zapadna Evropa, ostaju potpuno sami sa svojim AUKUS-om i neukusom.
A učinili su sve što su umeli, na svoj kaubojski način, da mobilišu svet za ideju uništavanja Rusije - i uspeli su da ubede samo one koji ih se boje. A kad su i oni počeli da se bude, Vašington je prešao na intenzivnije provociranje Moskve da uradi nešto, čime bi mogao da opravda direktan napad na Rusku Federaciju.
Poslali su strateški bombarder, B-52N da vežba nuklearni napad na Peterburg. Nije im prvi put da vežbaju „ubijanje Ivana“, kako zovu gađanje Rusije nuklearnim krstarećim raketama i navođenim bombama, ni deseti, pa čak ni stoti – ali su se od 2018. uzdržavali od takvih vežbi, a čak su one planirane za početak prošle godine otkazali kako ne bi delovale kao provokacija.
Rusko napredovanje na terenu i zaokruživanje teritorije na kojoj živi rusko stanovništvo, suviše je zamirisalo na mir, pa je zato bilo neophodno povećati tenzije. Ali i proveriti kako će Rusija reagovati na pojavu američke „leteće tvrđave“ u neposrednoj blizini njenih granica, proučiti tehničke karakteristike rada ruskih snaga i sredstava PVO, kao i obuku posade na potencijalnom ratištu. Naravno - i koliko će vremena Rusima biti za to potrebno.
Rusija, međutim , nije nasela na provokaciju – američki avion je leteo u blizini ruske granice, ali je nije presekao, prema tome – nije bilo potrebe davati neprijatelju priliku da poentira.

Hirurški zahvat iznad Crnog mora

Vrlo brzo je usledila nova provokacija – dron koji može da nosi gotovo 20 tona eksploziva, leti iznad Crnog mora u vazdušnom prostoru koji je Rusija odavno zatvorila. Elegantnom, gotovo hirurškom akcijom, ruski piloti su ga onemogućili. Završio je duboko u vodama Crnog mora, a vlasnici i dalje ne znaju da li ga je ruski avion zakačio, ili se samo prošetao toliko blizu da je stvorio vrtlog u kome je dron morao da nestane.
Američka, relativno blaga, reakcija govori da Pentagon još nije spreman za direktnu konfrontaciju. Zato se pritisak širi na ostatak od tri četvrtine sveta.
Makar i podizanjem optužnice po kojoj niko neće hteti ni smeti da postupi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala