- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šolc podržao odluku Međunarodnog krivičnog suda o Putinovom „hapšenju“

© AP Photo / Markus SchreiberNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Pratite nas
Nemački kancelar OlaF Šolc pozdravio je odluku Međunarodnog krivičnog suda u Hagu kojom je izdat nalog za „hapšenje“ ruskog predsednika Vladimira Putina, piše agencija Rojters.
„Međunarodni krivični sud je institucija nadležna za istragu ratnih zločina. Radi se o tome da niko ne može biti iznad zakona i to sada postaje očigledno“, izjavio je političar na konferenciji za štampu sa japanskim premijerom.
Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, prethodno je izdalo „naloge za hapšenje“ predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu organizacije. Sud je u saopštenju naveo da je Putin „navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.“
Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je odluku MKS „opravdanom“. On je, istovremeno, naglasio same SAD ne priznaju nadležnost ovog suda, ali da je u slučaju sa ruskim rukovodstvom argumentacija suda „poprilično čvrsta“.
Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova ocenila je da su sve odluke Međunarodnog krivičnog suda za Rusiju ništavne iz pravnog ugla.
Vladirmir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
SRBIJA
Znak za alarm: Zapad je upravo povukao očajnički potez opasan po ceo svet
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
RUSIJA
Nebenzja: Rusija smatra sve odluke Međunarodnog krivičnog suda ništavnim i nezakonitim
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala