- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija dala uslov: Novo produženje prehrambenog sporazuma samo ako se ispune zahtevi Moskve

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaŽetva pšenice u Novosibirskoj oblasti
Žetva pšenice u Novosibirskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Pratite nas
Novo produženje Prehrambenog sporazuma će biti moguće samo ukoliko se ostvari značajan progres kada je reč o ispunjavanju uslova Moskve, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama (UN) Vasilij Nebenzja.
On je to naveo u pismu koje je poslao zameniku generalnog sekretara UN Martinu Grifitsu i šefu Konferencije UN o trgovini i razvoju Rebeki Grinspan.
Nebenzja je istakao da je neophodno je pre svega da se ruska banka „Roseljhozbank“, koja opslužuje preko 90 odsto svih isporuka hrane iz Rusije, ponovo priključi sistemu „SVIFT“.
Takođe je kazao da je neophodno da se obnove isporuke poljoprivrednih mašina Rusiji, da se ukinu ograničenja kada je reč o pristupu lukama ruskim brodovima, da se ponovo pusti u rad cevovod za amonijak „Toljata-Odesa“, kao i da se deblokiraju računi ruskih proizvođača đubriva.
Prethodno je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da je Rusija dala saglasnost da se Prehrambeni sporazum produži za 60 dana, a ne za 120 dana kako neki mediji saopštavaju.
Podsetimo, u julu prošle godine predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN potpisali su sporazum koji podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.
Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu odgovoran je za koordinaciju kretanja brodova. Sam sporazum o žitu deo je paketa sporazuma koji, između ostalog, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva. Moskva je istakla da ovaj konkretan uslov nije ispunjen, uprkos obećanjima UN.
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
RUSIJA
Rusija dala dva meseca da se reši njen problem sa žitom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala