- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova pojasnila: Prehrambeni sporazum produžen samo za 60 dana

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Pratite nas
Rusija je dala saglasnost da se Prehrambeni sporazum produži za 60 dana, a ne za 120 dana kako neki mediji saopštavaju, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Kako je rekla, sve strane koje su učesnice u ovom sporazumu su obaveštene da je Rusija dala saglasnost za produženje sporazuma za 60 dana.
„Videli smo pojedine navode da je sporazum navodno produžen za 120 dana. U više navrata smo rekli da smo saglasnost dali na produžetak sporazuma za 60 dana“, rekla je ona.
Ovim povodom oglasio se i portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik koji je pozvao sve strane-učesnice da ulože dodatne napore kako bi se sporazum sproveo u delo.
U julu prošle godine predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN potpisali su sporazum koji podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.
Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu odgovoran je za koordinaciju kretanja brodova. Sam sporazum o žitu deo je paketa sporazuma koji, između ostalog, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva. Moskva je istakla da ovaj konkretan uslov nije ispunjen, uprkos obećanjima UN.
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
RUSIJA
Rusija dala dva meseca da se reši njen problem sa žitom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala