- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Ko je Vulgarija na Balkanu o kojoj je pisao Lorens Darel | Orbita kulture

© Sputnik / Lola ĐorđevićKrst u ruci
Krst u ruci - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Pratite nas
U današnjoj emisiji "Orbita kulture" istražujemo odnos hrišćanstva i kulture otkazivanja, ali i kakve su predrasude i stereotipi Britanaca o narodima Balkana
Ko je Vulgarija na Balkanu o kojoj je pisao Lorens Darel | Orbita kulture
Na koga je mislio Lorens Darel kada je pisao o Vulgariji na Balkanu, kakve su predrasude i stereotipi Britanaca o narodima Balkana, kao i zašto je za prištinske intelektualce jedno pozorište sredstvo političke propagande – u „Orbiti kulture“ razgovaramo sa rediteljem i nekadašnjim direktorom Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Nenadom Todorovićem, a uoči premijere njegove predstave „Kontinent Balkan“.
Šta je sa hrišćanstvom u vreme kulture otkazivanja i ekstremnog ateizma, da li je i dalje moguća hrišćanska kultura – neka su od pitanja za teoretičara kulture i pisca Vladimira Kolarića, autora nedavno objavljene knjige eseji o hrišćanstvu u kulturi „Biti drugome uteha i ohrabrenje“.
O obeležavanju veka baleta u Srbiji, koje otpočinje 19. marta spektakularnom premijerom baleta „Gusar“ na velikoj sceni Narodnog pozorišta za „Orbitu kulture“ govori umetnička direktorka Baleta NP, primabalerina Ana Pavlović.
Šta je večno aktuelno u drami „Razvojni put Bore Šnajdera“ Aleksandra Popovića, da li svaki dobar teatar mora da bude i politički i zašto smatra da je baš danas važno igrati Dostojevskog – za Sputnjik objašnjava pozorišni reditelj Egon Savin.
Zbog čega je Omladinsko pozorište Dadov, koje je iznedrilo neke od naših najvećih dramskih umetnika, i posle 65 godina postojanja značajno, kakvu tajnu krije ovaj „rasadnik talenata“ da iz njega i dalje niču najtalentovaniji glumci, zašto je za proslavu rođendana „Dadova“ izabrao komad „Izbiračica“ - pitamo reditelja Darijana Mihajlovića.
Zašto izložba dela vajara Save Halugina u Galeriji SANU predstavlja „poziv na oduševljenost“ pitamo autorku ove postavke, istoričarku umetnosti Nelu Tonković.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala