- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kako je grad na severu Crne Gore nazvao ulicu po kineskom Vuhanu

© AP Photo / ChinatopixMedicinsko osoblje u gradu Vuhanu koji je najviše pogođen koronavirusom
Medicinsko osoblje u gradu Vuhanu koji je najviše pogođen koronavirusom - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Pratite nas
Uprkos lošem glasu koji zbog virusa korona „bije“ kineski grad Vuhan, na severu Crne Gore, u Beranama, može se prošetati Ulicom Vuhanskom.
Ovih dana navršile su se tri godine otkako je u Crnoj Gori zabeležen prvi slučaj obolevanja od virusa korona. Iako se i dalje zvanično ne zna odakle se virus pojavio, najprihvaćenija teorija je da je pandemija krenula iz Vuhana, glavnog grada kineske provincije Hubei.
Iako se u Beranama može čuti da je Vuhanska ulica plod šale opštinskih službenika, ipak postoji zvanična odluka o imenovanju ulice koja je doneta znatno pre pandemije.
Na osnovu odluke SO Berane iz 2015. u Novom naselju u Beranama jedna od ulica dobila je ima „Vuhanska“. Kako piše u odluci, prostire se od Ulice 29. novembra, preseca Čukaričku ulicu i ide do ulice Vojvode Gavra Vukovića. Dugačka je 220 metara.
Kako je došlo do zbližavanja Berana i Vuhana trenutno nije moguće utvrditi. Opštinski službenici tvrde da Berane nije pobratimski grad sa Vuhanom. Sa druge strane, postoje tvrdnje da su Vuhan i Berane, na inicijativu Društva prijatelja Narodne Republike Kine sklopile Sporazum o prijateljstvu, ali potpisan dokument o tome zasad nije dostupan, piše RTCG.
Međutim, prema dostupnim internet podacima, Vuhan i Berane sklopili su sporazum o prijateljstvu 24. oktobra 2014. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala