- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Politika Amerike i Britanije napravila BiH prokletom zemljom

© Sputnik / Branko MaksimovićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je krajnji cilj Amerike i Velike Britanije demontaža Republike Srpske i ocenio da je njihova politika napravila BiH prokletom zemljom.
Dodik je za Srnu rekao da Amerikanci i Britanci pokušavaju da iskoriste situaciju u Ukrajini kako bi modelirali BiH.
„Sada su pustili otimanje imovine Republici Srpskoj ne pozivajući se na Ustav nego na kreiranu odluku Ustavnog suda BiH koju su sami sebi doneli da bi se mogli pozivati na tako nešto“, kazao je Dodik.
Dodik je naglasio da Republika Srpska ne može da prihvati tu vrstu otimačine i ne želi ni u jednom trenutku dati legitimitet njihovim naporima i da će zato biti preduzete najavljene mere.
„Opšte je mišljenje ljudi u Republici Srpskoj da su oni neprijatelji srpskog naroda i da u tom pogledu i mi treba da se odnosimo prema njima. Sve što su činili Amerikanci je da su bili u Dejtonu i organizovali Dejton i za to se mogu dati određene pohvale, jer je to ne samo zaustavilo rat, kako oni kažu, nego donelo mir“, naveo je Dodik.
On je napomenuo da SAD i Velika Britanija nisu potpisnice Dejtonskog sporazuma i da one ne mogu da čine bilo šta u tom pogledu.
„Što se tiče visokog predstavnika, zaduženog za tumačenje Dejtonskog sporazuma on nije visoki predstavnik Amerike i Britanije, nego je visoki predstavnik strana potpisnica Aneksa 10“, ukazao je Dodik.
Prema njegovim rečima, to znači da oni krše međunarodno pravo masovno i prilagođavaju ga svojim potrebama kako bi naneli štetu Republici Srpskoj.
„Demontaža Republike Srpske je njihov krajnji cilj. Ogromne napore koje ulažu proteklih više od 20 godina govore u prilog tome. Jedini način da se tome suprotstavimo je naše jedinstvo i da se kaže da takvu politiku njihovog izvrtanja međunarodnog prava i Ustava BiH nećemo da prihvatimo, da je ovo minimalna mera našeg odnosa prema tome i da nećemo kontaktirati sa njihovim ljudima jer oni to uvek zloupotrebljavaju i pokušavaju da navuku na priču kako neke reforme u BiH treba provesti“, rekao je Dodik.
Dodik je istakao da je neprihvatljiva mogućnost prihvatanja mešanja stranih ambasadora u unutrašnjih pitanja bilo kakve zemlje, pa i tako, kako se izrazio, nakaradne kakva je BiH .
„Trebali bi da prihvatimo da imovina pripada BiH i time bi verovatno bili dobri momci za njih. Eto, mi nećemo nikada to prihvatiti, a kad oni eventualno povuku bilo koji korak, mi ćemo isto veče doneti odluku o našem statusu“, poručio je Dodik, preneo je RTRS.
Na Dodikovu najavu prekida kontakata sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog njihovog antidejtonskog delovanja i mešanja u unutrašnje stvari BiH, reagovale su ambasade tih zemalja, koje su odbacile te optužbe.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
REGION
Dodik: U pripremi dokument o prestanku kontakata Srpske sa ambasadama Britanije i SAD u BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala