- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Beograd je svedok: Srpsko društvo bi krenulo u budućnost kada bi napravilo korak nazad - u prošlost

© Sputnik / Milica Trklja / Knjiga Mirka Magaraševića „Svedoci starog Beograda“Knjiga Mirka Magaraševića „Svedoci starog Beograda“
Knjiga Mirka Magaraševića „Svedoci starog Beograda“ - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Pratite nas
Nova knjiga Mirka Magaraševićeva „Svedoci starog Beograda“ sabrala je među koricama zapise o Beogradu kao baštiniku nekih odavno zaboravljenih vrednosti. Kritičar Stefan Dragićević ističe kao utisak jedan sasvim logičan paradoks i tvrdi da bi srpska kultura i društvo u celini, vrativši se korak nazad u prošlost, iskoračili u budućnost.
Dragićevićeva teza da bi smo vraćanjem sebe u uzornu prošlost, kakvu je Magarašević oživeo svojim delom, napravili korak bliže oživljavanju nekada veoma žive građanske kulture, u potpunosti se uklapa i u piščevo viđenje srpske prestonice.
„Beograd je uvek mera srpskih uspona i srpskih prekretnica. U minula dva veka usponi Beograda bili su znakovi za uspon cele Srbije, a njegovi padovi bili su znaci krize i malaksanja srpskog života. Uspon je izazov i uslov nacionalnog procvata, a pad je kob tih procvata“, naveo je svojevremeno Magarašević.
© Sputnik / Milica Trklja / Knjiga Mirka Magaraševića „Svedoci starog Beograda“Knjiga Mirka Magaraševića „Svedoci starog Beograda“
Knjiga Mirka Magaraševića „Svedoci starog Beograda“ - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Knjiga Mirka Magaraševića „Svedoci starog Beograda“
Stefan Dragićević na predstavljanju knjige podseća da je Beograd svojevremeno svojim razvojem podražavao velike evropske centre poput Moskve, Pariza, Londona, Berlina...

„Na prvom mestu ova knjiga svedoči o sistemu vrednosti koji smo imali, o građanskoj i evropskoj kulturi Srbije onog vremena, koja je bila u usponu, i na koju se možemo ugledati. Ukoliko joj se vratimo, mi pravimo korak napred", izjavio je Dragićević za Sputnjik.

Pomenuti razvoj građanske kulture i evropske svesti bio je u neprestanom usponu pre Drugog svetskog rata, kada dolazi do diskontinuiteta.
Posle 1945. godine, nekulturom, permanentnim zaboravom, ostrakizmom, prećutkivanjem, stavljanjem u stranu, marginalizovanjem... ličnosti koje su služile za uzor, poput Todora Stefanovića Vilovskog, Koste Hristića ili Milana Jovanovića-Stojimirovića – zaboravljene su, opominje Dragićević.

Promocija knjige „na kafi u SKZ“

Knjiga „Svedoci starog Beograda“ Mirka Magaraševića predstavljena je u Srpskoj književnoj zadruzi, uz prisustvo novinara, članova i prijatelja te izdavačke kuće. Susretu su prisustvovala vodeća imena srpske izdavačke, književne, naučne, lingvističke i obrazovne delatnosti, a otvoren je minutom ćutanja za književnika i akademika Dragoslava Mihailovića.
© Sputnik / Milica Trklja / Promocija knjige Mirka Magaraševića „Svedoci starog Beograda“ u prostorijama SKZPromocija knjige Mirka Magaraševića „Svedoci starog Beograda“ u prostorijama SKZ
Promocija knjige Mirka Magaraševića „Svedoci starog Beograda“ u prostorijama SKZ - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Promocija knjige Mirka Magaraševića „Svedoci starog Beograda“ u prostorijama SKZ
Autor Knjige Mirko Magarašević prvo je pročitao stihove nedavno preminulog pisca i recenzenta promovisane knjige – Miće Cvijetića, nakon čega je reč preuzeo Stefan Dragićević, književni kritičar.
Dragićević se, pored razgovora o samom delu, osvrnuo i na aktuelne i akutne probleme savremene srpske književnosti ali i društva čije pravo lice možemo videti na bogatim koricama jeftine beletristike koja je odavno zauzela primat u svetu knjige. Za njega su „Svedoci starog Beograda“ putokaz kojim ćemo se vratiti na staze građanske kulture.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala