- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Balet Narodnog pozorišta u Beogradu obeležava sto godina postojanja

© Foto : Nebojša Babić/ Narodno pozorište u BeograduBalet Narodnog pozorišta u Beogradu
Balet Narodnog pozorišta u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Pratite nas
Premijernim izvođenjem predstave „Gusar“, u nedelju, 19. marta, Balet Narodnog pozorišta u Beogradu obeležiće značajan jubilej — sto godina postojanja.
Prva celovečernja baletska predstava — jednočinke „Šeherezada“ i „Silfide“ (koreografiju prenela Jelena Poljakova) premijerno su izvedene 19. marta 1923. godine i taj datum se smatra zvaničnim početkom rada Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
U tom prvom periodu, na scenu su postavljana dela koja su pripadala klasičnom baletskom nasleđu. Predstave kao što su „Kopelija“ (prvo izvođenje 1924), „Labudovo jezero“ (1925), „Žizela“ (1926), „Uspavana lepotica“ (1927), „Don Kihot“ (1931)... sa povremenim kraćim pauzama, i danas su sastavni deo redovnog baletskog repertoara beogradskog nacionalnog teatra.
U periodu do Drugog svetskog rata na sceni su sa uspehom izvođene i (prenesene) čuvene koreografije Mihaila Fokina „Šeherezada“, „Silfide“, „Polovecke igre“, „Žar ptica“, „Petruška“, „Don Žuan“, „Zlatni petao“; koreografije Leonida Mjasina „Trorogi šešir“, „Ljubav čarobnica“, „Čovek i kob“, te koreografije Borisa Romanova „Tamara“, „Balerina i banditi“, „Bolero“ i „Frančeska da Rimini“ Dejvida Lišina.
Balet Narodnog pozorišta je i u razdoblju posle Drugog svetskog rata imao veoma intenzivan razvoj koji traje i danas.
Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, Svetislav Goncić, kaže da mu je pripala velika čast i još veća odgovornost da bude na čelu Kuće u istorijskom trenutku, kada ceo nacionalni teatar sa ponosom proslavlja sto godina kontinuiranog postojanja baletskog ansambla i baletskog repertoara Narodnog pozorišta.
„Ansambl Baleta Narodnog pozorišta ostavlja trajni doprinos srpskoj kulturi, predstavljajući publici baletske klasike koji su neizostavni deo evropskog kulturnog nasleđa. Pored negovanja tradicije klasičnog baleta, baletski repertoar je prepoznatljiv, kroz svoju istoriju, po autentičnim praizvedbama domaćih koreografa i kompozitora, kao i savremenim plesnim delima koji su ugrađeni u temelje umetničke igre u Srbiji. Nas ta tradicija postojanja stalno inspiriše da ne zaboravimo, obavezuje da ne prekinemo i da započnemo sledećih sto godina, uvereni da ćemo Balet Narodnog pozorišta u Beogradu i naš najznačajniji baletski ansambl uvesti u novi vek postojanja s velikim ambicijama i nadamo se velikim uspesima i novoj energiji za budućih sto godina”, istakao je Goncić.
U čast velikog jubileja, kompletan ansambl Baleta priprema ekskluzivni spektakl — premijerno izvođenje predstave „Gusar“, u koreografiji Bahrama Juldaševa, prema postavkama M. Petipa i P. Guseva i na muziku Adolfa Adama i grupe kompozitora.
Naslovnog junaka – gusara Konrada igraće Hoze Iglesias, lik Medore dočaraće Sofija Matjušenskaja, dok će u ulozi Gulnare nastupiti Teodora Spasić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala