- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Apeli verskim vođama sveta da reaguju: Skrnavljenje Kurana u Ukrajini – manifestacija nacizma

© Fotolia / Meen_naOtvoreni Kuran na stalku
Otvoreni Kuran na stalku - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Pratite nas
Šef Udruženja iračkih muslimanskih, teolog Kaled el Mula pozvao je duhovne vođe sveta da zauzmu „jasan stav” po pitanju incidenta sa skrnavljenjem Kurana od strane ukrajinskih vojnika. Istovremeno, eksperti se slažu da je skrnavljenje svete knjige manifestacija nacističke ideologije čiji je cilj sejanje mržnje.

„Ovakvi prizori i vesti koje vide muslimani širom sveta izazivaju negativnu reakciju. Poštovanje različitih uverenja i religija, ideja i kultura ljudi je važan faktor mirnog suživota i prihvatanja drugih ljudi. Svi muslimanske, hrišćanski i jevrejski teolozi treba da zauzmu čvrst, jasan i otvoren stav protiv takvih akcija koje smatramo neprihvatljivim za bilo koje religije i narode koji poštuju sebe i žele da koegzistiraju sa drugima“, rekao je Mula.

Kako je dodao, politički sporovi između država i naroda ne treba da dovedu do vređanja verskih svetinja.
„Mi, kao teolozi, ne želimo verske sukobe među narodima. Religije treba da budu van sukoba, s obzirom na njihovu miroljubivu prirodu, zato svi mi, muslimani, odbacujemo ekstremizam bilo koje vrste“, poručio je teolog.

Paljenje Kurana – nacistička ideologija

Po rečima sirijskog političkog analitičara Osama Danure, među neposrednim saveznicima ukrajinskog režima su „grupe koje pod zastavom liberalizma i slobode skrnave svetu knjigu“.

„To smo već viđali u Danskoj, Švedskoj, a setimo se i karikatura proroka – sve to predstavlja skrnavljenje islamskih simbola. Vlade zemalja NATO-a povlađuju tim akcijama. Danas podržavaju ukrajinsku vojsku oružjem, a ta vojska vređa islamsku veru i njene simbole. Tim činom ukrajinska vojska predstavlja samu mržnju kao ideologiju. Nepomirljiva nacistička ideologija tih vojnika leži u preziru drugih religija“, rekao je Danura.

Ukrajina, po njegovim rečima, koristi religiju kada je potrebno da podstakne mržnju.
„Koristi religiju kao faktor da optuži sledbenike drugih religija za mržnju čak i ako obe strane pripadaju istoj veri i crkvi, pošto Zapad radi na raskolu te crkve kako bi pronašao novi razlog za mržnju i podelu ruskog i ukrajinskog naroda“, zaključio je ekspert.

Trebalo bi da reaguje Savet za ljudska prava

Iranski pravnik Ali Mehrpur Laškenari kaže da je incident sa skrnavljenjem Kurana sa jedne strane bio provokacija, a sa druge strane – namerno uvredljivo ponašanje prema protivničkoj strani.

„To je oduvek bio jedan od instrumenata nacističke politike – da uvredi i ponizi protivnika. Možemo se setiti brojnih sličnih slučajeva iz nacističke Nemačke i fašističke Italije koje su aktivno koristile tu taktiku. Ukrajinska vojska takođe je računala na to da će taj čin ili naterati muslimane da odustanu od učešća u specijalnoj vojnoj operaciji ili će ih isprovocirati na radikalne nasilne akcije. Međutim, nisu uzeli u obzir da u uslovima jasnog i organizovanog rukovodstva oružanih snaga tokom specijalne vojne operacije takav razvoj događaja nije moguć“, ocenio je Laškenari.

On je istovremeno podsetio da rezolucija 1418 Saveta za ljudska prava UN osuđuje sve akcije koje imaju za cilj uvredu, diskriminaciju i nejednakost na verskoj osnovi i poziva sve države da se oštro suprotstave takvim pojavama.

„Na osnovu te rezolucije DAEŠ* je proglašen za terorističku organizaciju. Sada bi trebalo očekivati isti potez u vezi Oružanih snaga Ukrajine, ali malo je verovatno da će politički angažman i antiruska osećanja dozvoliti Savetu za ljudska prava i drugim institucijama UN da stave to pitanje na dnevni red i da ga ocene“, zaključio je ekspert.

*teroristička organizacija zabranjena u Rusiji
Ranije je čečenski lider Ramzan Kadirov objavio video na Telegram kanalu na kome se ukrajinski vojnici rugaju Kuranu i spaljuju ga i obećao da će ih naći i kazniti.
Ramzan Kadirov - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kadirov objavio nagradu za likvidaciju ukrajinskog vojnika koji je spalio Kuran /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala