Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi sa KiM pred susret u Ohridu: Sve nam je gore, ne očekujemo sporazum — status ne sme da se dira

© Sputnik / Teodor AnastasijevićAtmosfera u Kosovskoj Mitrovici uoči isteka roka koji su prištinske vlasti dale za preregistraciju vozila
Atmosfera u Kosovskoj Mitrovici uoči isteka roka koji su prištinske vlasti dale za preregistraciju vozila - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Pratite nas
Pred novi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tzv. premijera Kosova Aljbina Kurtija, očekivanja Srba na Kosovu i Metohiji nisu velika i najčešći odgovor građana je da se na susretu u Ohridu, a i nakon njega — ništa naročito neće desiti.
Aleksandar Gudžić, istoričar iz Gračanice kaže za Sputnjik da srpski narod ne očekuje nikakav dogovor koji bi bi poboljšao život Srba na Kosovu i Metohiji.
„Međunarodna zajednica i Priština ne ispunjavaju preuzete obaveze do sada i Srbi nemaju velika očekivanja od predstojećeg sastanka. Vrlo važna stvar je da se nakon svakog dogovora, sporazuma ili odluke, prava Srba na Kosovu smanjuju iz godine u godinu i to traje već 24. godine“, kaže Gudžić.
On, ipak, ističe da je Zajednica srpskih opština, autonomna organizacija, oblast ili kako god se to zvalo sa najvišim ovlašćenjima — želja Srba na Kosovu i Metohiji.
„Naravno, važno je za Srbe i da se status Kosova sada ne rešava. Ideja zamrznutog konflikta je ono što bi Srbi voleli i čemu teže“, ističe Gudžić.
Građani na severu Kosova i Metohije mišljenja su da razgovori u Ohridu neće doneti nikakvog pomaka i da se stvari neće promeniti nakon nove runde dijaloga.
Dragana iz Kosovske Mitrovice koja je učiteljica po profesiji ne očekuje ništa novo sem još jednog radnog ručka bez ikakvog dogovora.
„Ni jedna ni druga strana nisu zadovoljne predloženim tekstom, a uz to, Kurti je izjavio da je pročitao svih 15 evropskih predloga za status Srba i da je preduslov za svaki — prihvatanje nezavisnog Kosova, a do toga doći neće“, kaže nam Dragana.
Đorđe ističe da svaki dogovor sa međunarodnom zajednicom nikada Srbima nije doneo ništa dobro.
„Ne očekujem ništa dobro, svaki dogovor sa Amerikancima i zapadnim zemljama ili silama, kako ih oni nazivaju, godinama nama Srbima nije doneo ništa dobro, ne samo na Kosovu nego i u Bosni, Hrvatskoj… Čak i kada pogledamo vekovima unazad sporazumi sa zapadom nam nisu doneli ništa dobro, pa ni sada ništa dobro ne očekujem“, rekao nam je Đorđe.
Predstojeći sastanak u Ohridu bio je tema emisije „Od četvrtka do četvrtka“:
Anketa
Anketa je završena
15 Mart 2023, 09:06
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala