- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poruka Zapadu: Zašto je važna poseta Si Đinpinga Rusiji

© AP Photo / Ng Han GuanSi Đinping
Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Pratite nas
Kineski predsednik Si Đinping stiže u ponedeljak u višednevnu posetu Rusiji, što će, kako ocenjuju ruski eksperti, biti još jedan dokaz da su Peking i Moskva iskreni partneri čije prijateljstvo ne mogu uništiti mahinacije i intrige Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.
Predsednik Kine Si Đinping će, kako je potvrđeno iz Kremlja, na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina boraviti u poseti Rusiji od 20-22. marta. Prema rečima portparola kineskog Ministarstva inostranih poslova Vang Venbina, predstojeća poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji je prijateljska i ona će još više ojačati uzajamno poverenje i međusobno razumevanje Pekinga i Moskve.

Razvoj partnerstva i saradnje Rusije i Kine poruka za Zapad

Kako kaže za Sputnjik ruski politikolog Jurij Svetov, lideri će voditi razgovore o ekonomskoj saradnji, specijalnoj vojnoj operaciji i daljem razvoju partnerstva.
„Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati, između ostalog, o produbljivanju ekonomske saradnje Rusije i Kine. Pored toga, biće reči o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, tim pre što je Peking osmislio plan za rešavanje ukrajinskog sukoba mirnim putem. Nije isključeno da će kineski lider tokom sastanka izneti detaljnije svoj stav o ovom predlogu. Međutim, moguće je i da će se razgovarati o iskustvu koje je Rusija stekla tokom sukoba, pošto kineska vojska nema borbeno iskustvo“, veruje sagovornik Sputnjika.
Prema mišljenju zamenika predsednika Društva rusko-kineskog prijateljstva Sergeja Sanakojeva, biletarna saradnja između ovih zemalja biće na prvom mestu na listi tema za razgovor.
„Na dnevnom redu je, pre svega, bilateralna saradnja. Naše zemlje razvijaju trgovinske i ekonomske veze. Peking i Moskva planiraju da ove godine pre roka dostignu obim trgovinske razmene od 200 milijardi dolara. To je cilj koji su postavili lideri država. Naravno, razgovaraće se i o međunarodnoj agendi. Kina i Rusija vide budući svetski poredak kao sigurniji, pravičniji i multipolarni. Tema će biti i bezbednosna pitanja. Poenta je da su svi već umorni od hegemonije Sjedinjenih Država. Došlo je vreme da se pređe na pravedniji svetski poredak“, konstatuje naš sagovornik.

Odnosi čvrsti kao stena

Na pitanje kakvu poruku šalje Zapadu poseta Sija Pekingu, Svetov kaže da je više puta rečeno da su odnosi Moskve i Pekinga čvrsti kao stena.
„Pre posete kineskog predsednika Si Đinpinga u Moskvi je boravio direktor Spoljnopolitičke komisije CK KP Kine i bivši šef kineske diplomatije Vang Ji koji je izjavio da su odnosi Rusije i Kine čvrsti kao stena. I poseta kineskog lidera će, po svemu sudeći, potvrditi da je ovaj odnos toliko čvrst da ga ne mogu srušiti intrige i mahinacije Sjedinjenih Američkih Država“, naglašava sagovornik Sputnjika.
Prema rečima Jurija Tavrovskog, predsednika Stručnog saveta rusko-kineskog komiteta za prijateljstvo, mir i razvoj, poseta Sija Moskvi je od velikog značaja jer su Rusija i Kina u stanju Hladnog rata sa Zapadom.
„Zapad vodi Hladni rat na dva fronta – zapadnom i istočnom. Odnosno, na zapadnom, našem, borbe su u toku, dok se na istočnom uveliko zakuvava: pojavljuju se američke trupe i modernizuju stari ugovori sa zapadnim saveznicima – Južnom Korejom, Japanom i Australijom“, objašnjava stručnjak za ruske medije.
Tavrovski napominje da eskalira i situacija oko Tajvana u azijsko-pacifičkom reagionu: tamo se razvijaju i blokovi poput AUKUS-a (trojni savez Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država) i KUAD-a (Četvorostrani bezbednosni dijalog, koji uključuje Australiju, Indiju, SAD i Japan). S tim u vezi, prema mišljenju stručnjaka, sastanak lidera Ruske Federacije i Kine imaće na dnevnom redu širok spektar tema.
Kako je najavljeno, tokom posete Si Đinpinga Moskvi biće potpisan niz važnih bilateralnih dokumenata, uključujući zajedničku izjavu Rusije i Kine o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje u predstojećoj novoj fazi, kao i izjavu o planu razvoja ključnih pravaca rusko-kineske ekonomske saradnje do 2030. godine.
Podsetimo, ovo je prva inostrana poseta kineskog predsednika nakon reizbora 10. marta. To mu je treći petogodišnji mandat čime je kineski lider ušao u istoriju zemlje kao jedini čovek kome je to uspelo. Prethodno je Si boravio u poseti Rusiji 2019. godine kada je posetio Moskvu i Sankt Peterburg i učestvovao na Ekonomskom forumu u tom gradu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala