Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Na ucenu Zapada dati jasan odgovor: Srbija ne pristaje na samoubistvo /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastave Srbije i EU
Zastave Srbije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Pratite nas
Cilj svih zapadnih pregovarača je da se Srbija saglasi sa samoubistvom, da se odrekne dela svoje teritorije, dela zemlje koji je branila vekovima i gde je izgradila svoj identitet. Mogu oni da traže šta god hoće ali je najvažnije šta smo mi spremni da branimo i oko toga nema razgovora, kaže kulturolog Jovan Janjić.
Današnja politika Zapada je, konstatuje Janjić, samo kontinuitet pritisaka kojima je Srbija izložena desetinama godina unazad, a pogotovo od 1999. kada je izvršena i agresija sa jasnim ciljem da se Kosovo i Metohija otme od naše zemlje.
„Nije samo cilj otimanje teritorije već je cilj uništavanje Srbije, jer Srbija bez Kosova i Metohije nije ista država. Ukoliko nam uzmu to naše Kosovo Polje ni mi nećemo biti isti ljudi. A na koji način vrše sve pritiske – bila je prvo oružana agresija, sprovođenje genocidne politike etničnog čišćenja, prisvajanje kulturnog i istorijskog nasleđa i sada, u krajnjoj fazi, da se Srbija sama saglasi da Kosovo i Metohija nije njeno. To je, najblaže rečeno – nemoralno“, rekao je Janjić.

Rešenje za pritiske - jasan odgovor

Oni vrše pritiske na Srbiju, jer misle da to može uroditi plodom i zato sa naše strane mora biti jasan odgovor da to ne dolazi u obzir, da su Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije. To, dodaje naš sagovornik, treba da bude i poruka za ceo naš narod i za svakog od nas, jer treba da se borimo za ono što su nam preci ostavili kako bismo mi to predali našim potomcima.
Janjić naglašava da ne treba bežati od pojma zamrznutog konflikta, pogotovo što ih ima u celom svetu. Uz to, nismo mi ti koji izazivaju konflikt, već samo čuvamo svoje, kaže naš sagovornik koji istovremeno postavlja pitanja - gde je Srbija kome šta uzela i gde je prekoračila granice svoje otadžbine:
„U poslednjih 30 godina samo od Srbije oduzimaju etničke prostore. Princip samoopredeljenja važi za narode ali ne i za nacionalne manjine, a u našem slučaju je taj princip prekršen pa je dato samoopredeljenje nacionalnim jedinicama i to sa veštačkim granicama. U pitanju su čisti politički interesi zemalja koje na ovom području žele da grade svoje interese ali na štetu srpskog naroda.“

Zapad relativizuje sve dogovoreno

Sagovornik Sputnjika takođe skreće pažnju da specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak relativizuje sve što je do sada postignuto međunarodnim sporazumom time što je uoči sastanka u Ohridu nosio Aljbinu Kurtiju petnaest novih modela Zajednice srpskih opština.
Janjić podseća da su se pre deset godina dve strane saglasile uz međunarodno prisustvo da se formira ZSO i postavlja pitanje čemu sada novi modeli Zajednice.
„Lajčak pokušava da umanji značaj dogovorenog. Srbija je ispunila sve iz sporazuma i to na svoju štetu. Dan danas, instruisani centri moći sa Zapada ali i mnogi i u našoj zemlji polaze od one nepravno proizvedene činjenice da je Kosovo država. Još u 18. veku Velika Britanija je proklamovala princip da niko ne može da stekne državnost ukoliko se sa tim ne saglasi „majka država“. Taj princip ostaje i danas u granicama onoga što je pravno i moralno ali treba naglasiti ukoliko mi imamo unutrašnju čvrstinu i mi znamo šta branimo, neće biti lako onima sa Zapada da ostvare svoje interese. Niko ne može da razbije jedinstvo naroda ukoliko on zna šta je njegovo. Da nije tako oni ne bi ni vršili pritisak da priznamo nezavisnost“, poručuje Janjić.

Učiti iz iskustva drugih

Mi treba da učimo, naglašava naš sagovornik, iz našeg ali i iz iskustva drugih - da ne smemo da verujemo zapadnim emisarima. Ne smemo recimo, upozorava on, da se saglasimo sa ZSO, a da zauzvrat dobijemo ono što oni žele – nezavisnost Kosova. Oni očekuju da se Srbija saglasi sa planom o normalizaciji Beograda i Prištine što je, prema Janjićevom mišljenju, eufemizam ali je svima jasno šta se tim planom predviđa.
„To je obrazac u zavijenoj formi kojim na podmukao način Srbija treba da se odrekne svoje teritorije. Srbi i Albanci treba da sarađuju, jer dugo žive jedni pored drugih ali to ne znači da mi treba da se odričemo sebe. Dakle, mogu oni da traže šta god hoće ali je najvažnije šta smo mi spremni da branimo i oko toga nema razgovora“, podvukao je Jovan Janjić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala