- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Moć veštačke inteligencije širi se brzinom svetlosti: Mogla bi da se koristi za masovni nadzor

© PixabayNadzor
Nadzor - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Pratite nas
Sektor za istraživanje veštačke inteligencije „OpenAI“ lansiralo je najnoviju verziju jezičkog softvera - GPT-4, naprednog alata za analizu slika i oponašanje ljudskog govora, i time još jednom pomerila tehničke granice veštačke inteligencije koje se šire brzinom svetlosti.
Dugo očekivani alat označava veliki korak napred kada je u pitanju moć veštačke inteligencije, ali postavlja i nova pitanja kada su u pitanju etičke norme u primeni ove tehnologije.
Nedavno objavljeni Čet GPT iz laboratorije Open AI oduševio je, ali u isto vreme uznemirio javnost svojom sposobnošću da vodi konverzacije.
Međutim, Čet GPT se oslanjao na stariju generaciju tehnologije koja nije predstavljala maksimum koji veštačka inteligencija trenutno može, prenosi „Vašington Post“.
GPT-4, nasuprot tome, je najsavremeniji sistem koji može mnogo više od generisanja rečenica. On, pored teksta, može da analizira različite slike i medije.
Programeri su objavili da bi nova tehnologija mogla drastično da produbi AI revoluciju, ali su obećanja izazvala i deo negodovanja javnosti koja smatra da tako napredni sistemi veštačke inteligencija mogu zameniti mnoge poslove od kojih zavise milioni ljudi.
Zvaničnici iz laboratorije u San Francisku rekli su da će GPT-4 „multimodalna“ obuka za tekst i slike omogućiti četbotu da pobegne iz okvira za ćaskanje i potpunije oponaša svet boja i slika, nadmašujući Čet GPT u njegovim „naprednim mogućnostima zaključivanja“.

Najveći strahovi se ostvaruju

Kada su mu tokom inicijalnog testiranja prikazali sliku sa klackalicom na kojoj se na jednoj strani nalazi teg, a na drugoj strani lopta, GPT 4 je uspešno izanalizirao fotografiju i objasnio da, ukoliko teg padne – lopta će poleteti u vazduh.
Problem sa ovim novim karakteristikama je što bi model, zbog svoje mogućnosti prepoznavanja situacija, predmeta i slika, mogao da pogleda sliku velike grupe ljudi i ponudi informacije o njima, uključujući i njihov identitet.
Najveći strah je da bi ovakav sistem mogao da se iskoristi za masovni nadzor zbog svoje mogućnosti prepoznavanja lica.
Sandini Agarval, istraživač iz OpenAI, rekao je za „Vašington Post“ da je kompanija zbog toga zadržala ovu funkciju kako bi bolje proučila sve potencijalne rizike.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala