- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kim Džong Un nadgledao ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete i otkrio cilj tog poteza /foto/

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceSeverna Koreja ispalila interkontinentalnu balističku raketu
Severna Koreja ispalila interkontinentalnu balističku raketu - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Pratite nas
Severna Koreja saopštila je da je u četvrtak ispalila interkontinentalnu balističku raketu da bi, kako je navela, uterala strah u kosti neprijatelja i odvratila ih od rata.
Severnokorejska zvanična novinska agencija (KCNA) saopštila je da je predsednik Kim Džong Un nadgledao probno ispaljivanje rakete "hvasong-17" i naglasio cilj da se zastraše neprijatelji zbog, kako je rekao, otvorenog neprijateljstva koje su prema Severnoj Koreji pokazale zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje.
Raketa je lansirana pod velikim uglom da bi se izbegla teritorija suseda Severne Koreje, a projektil je dostigao maksimalnu visinu od 6.045 kilometara i prešao 1.000 kilometara pre nego što je pao u vode kod istočne obale zemlje, saopštila je KCNA.
Severna Koreja je pojačala svoj odgovor na američko-južnokorejske vojne vežbe koje su najveće ove vrste poslednjih godina, tako što je ispalila četiri rakete za otprilike nedelju dana.
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena želi bolje veze između Južne Koreje i Japana, koje su opadale zbog istorijskih pitanja poslednjih godina, jer se zalaže za jačanje mreže svojih saveznika u Aziji.
Osim kombinovanih vežbi koje su počele u ponedeljak i traju do 23. marta, SAD i Južna Koreja takođe učestvuju u podmorničkim vežbama, zajedno sa Japanom, Kanadom i Indijom, a koje su počele u sredu.
Severna Koreja testirala balističku raketu zemlja-zemlja - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
SVET
Severna Koreja testirala balističku raketu zemlja-zemlja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala