- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Inicijativa globalne civilizacije – poziv kineskog predsednika na stvaranje stabilnijeg sveta

© Foto : Yao DaweiKineski predsednik Si Đinping na kongresu KPK
Kineski predsednik Si Đinping na kongresu KPK - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2023
Pratite nas
Kineski predsednik i generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) Si Đinping je tokom dijaloga visokog nivoa KPK sa drugim političkim strankama u svetu predstavio Inicijativu globalne civilizacije, koja je zasnovana na poštovanju različitosti svetskih civilizacija i jednakosti, što će narodima omogućiti uzajamno razumevanje.
Ova inicijativa je usmerena na proširenje kanala uzajamne saradnje u humanitarnoj sferi, kao i unapređenje zajedničkih vrednosti, kao što su mir, razvoj, pravosuđe, demokratija i sloboda, koji bi mogli postati važan korak ka stvaranju stabilnije i harmoničnije svetske zajednice.
Kineski lider je tokom uvodnog govora u okviru dijaloga, takođe, skrenuo pažnju na mnoštvo problema sa kojima se čovečanstvo suočava, uključujući ekonomske, geopolitičke i ekološke krize. On je istakao da su sudbine svih zemalja tesno isprepletane i povezane i pozvao na zajedničke akcije.
Globalna civilizacijska inicijativa koju je predstavio Si, mogla bi da postane važan faktor, koji će doprineti jačanju međunarodne saradnje i prevazilaženju globalnih izazova.

Inicijativa kineskog predsednika može se tumačiti kao poziv na mir i spasenje čovečanstva od nadolazećih pretnji, poziv na shvatanje odgovornosti za održiv i harmoničan razvoj.

Si Đinping je prethodno jednoglasno izabran za predsednika Narodne republike Kine – to mu je treći petogodišnji mandat čime je kineski lider ušao u istoriju zemlje kao jedini čovek kome je to uspelo.
Pored toga, kineski lider je u oktobru prošle godine na 20. kongresu Komunističke partije Kine treći put izabran za generalnog sekretara te partije.
Obeležavanje Dana državnosti Kine - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
SVET
„Ne dolivajte ulje na vatru“: Kina objavila koncept inicijative za globalnu bezbednost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala