- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Turski ugao: Amerika želi da pretvori Crno more u „jezero“ NATO-a

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaBritanski razarač u Crnom moru
Britanski razarač u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Pratite nas
Strategija američkih vlasti usmerena je na pretvaranje Crnog mora u „jezero“ zemalja NATO-a, piše turski list „Džumhurijet“.
Autor članka obratio je pažnju na izjavu koordinatora za strateške komunikacije Bele kuće Džona Kirbija koji je rekao da će SAD nastaviti da izvode letove iznad Crnog mora uprkos incidentu sa ruskim avionom Su-27 i američkim dronom. Kirbi je istakao da američkoj strani „nisu potrebne potvrde Rusije kako bi nastavila sa letovima iznad međunarodnih voda“.
„U čemu je suština strategije NATO-a? Vašington nakon raspada SSSR-a u nastaloj situaciji pokušava da pronađe način da Crno more pretvori u jezero zemalja NATO-a, kao i da osujeti napore Turske koja je tokom Hladnog rata težila harmoniji i balansu u Crnom moru“, navodi autor članka.
Po njegovom mišljenju, u cilju realizacije tog plana SAD su Ukrajinu i Gruziju učinile partnerima NATO-a i govore o njihovom mogućem pridruživanju savezu u budućnosti. U tom slučaju pet od šest zemalja crnomorskog basena bile članice Alijanse, ocenjuje autor.
Kako se navodi, tako SAD pokušavaju da „steknu stratešku nadmoć nad Rusijom i dobiju prednost u globalnoj borbi za vlast, držeći važan deo Evroazije“.
Međutim, po rečima autora, američki brodovi ne mogu slobodno da uđu u Crno more zbog jedne prepreke – aktuelnog statusa konvencije iz Montrea koja garantuje da Crno more pripada samo zemljama njegovog basena.
U Ankari smatraju da ciljevi Amerike protivreče njenoj strategiji. Autor članka je podsetio na izjavu bivšeg načelnika Generalštaba Oružanih snaga Turske iz 2008. godine koji je rekao da je „Crno more pitanje koje se tiče samo zemalja njegovog basena“.

Incident sa dronom iznad Crnog mora

Evropska komanda Oružanih snaga SAD saopštila je u utorak da se ruski Su-27 „sudario“ sa američkim dronom MKu-9 iznad Crnog mora i da je bespilotna letelica pala u međunarodne vode. Navodno, ruski avion Su-27 namerno je ispustio gorivo na MK-9, zbog čega je propeler otkazao i dron je pao u međunarodne vode.
Rusko Ministarstvo odbrane nakon toga je saopštilo da je američki dron MQ-9 „Reaper“ pao u Crno more tokom oštrog manevrisanja u međunarodnim vodama blizu Krima. Bespilotna letelica je sa isključenim transponderima letela u pravcu Rusije, narušivši granice područja privremenog režima korišćena vazdušnog prostora uspostavljenog za potrebe izvođenja ruske specijalne vojne operacije.
Američka bespilotna letelica MKu-9 Riper - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
SVET
Pentagon objavio snimak incidenta sa dronom iznad Crnog mora /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala