- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska crkva prekida odnose sa Kiprom

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaManastiri Velikog Novgoroda
Manastiri Velikog Novgoroda - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Pratite nas
Sinod Ruske pravoslavne crkve saopštio je da ne može da bude u evharistijskom (liturgijskom) opštenju sa novim poglavarom Kiparske pravoslavne crkve, arhiepiskopom Georgijem, zbog njegovog priznanja ukrajinskih raskolnika, objavljeno je na sajtu Ruske pravoslavne crkve.
Dosadašnji poglavar Kiparske Crkve, arhiepiskop Hrizostom II preminuo je 7. novembra 2022. godine, a na njegovo mesto je izabran arhiepiskop Georgije.
„Novoizabrani poglavar Kiparske pravoslavne crkve, arhiepiskop Nove Justinijane i celog Kipra, Georgije nastavio je da pominje lidera ukrajinskih raskolnika. Sveti Sinod je konstatovao nemogućnost pomena imena arhiepiskopa Nove Justinijane i celog Kipara Georgija u diptisima, molitvenog i evharistijskog opštenju sa njim, kao i sa onim arhijerejima Kiparske pravoslavne Crkve koji su ušli ili će ući u crkveno opštenje sa raskolnicima“, prenosi sajt RPC.
Krajem 2018. godine, na inicijativu tadašnjih ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, formirana je raskolnička struktura — takozvana „Pravoslavna crkva Ukrajine“.
U januaru 2019. godine nekanonska crkvena struktura je dobila tomos o autokefalnosti od carigradskog patrijarha Vartolomeja.
Sinod Kiparske pravoslavne crkve priznao ukrajinske raskolnike - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2020
Sinod Kiparske pravoslavne crkve priznao ukrajinske raskolnike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala