- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Naši i ruski piloti lete blizu u Siriji“: Izrael objasnio zašto ne može da pruži pomoć Kijevu

© AP Photo / Sebastian ScheinerIzraelski premijer Benjamin Netanijahu
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu  - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Pratite nas
Izrael je ograničen na pružanje Ukrajini samo humanitarne pomoći zbog sporazuma sa ruskim vlastima o Siriji, izjavio je premijer Izraela Benjamin Netanijahu nakon sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu.
Upitan kakvi su izgledi za to da Izrael proširi pomoć Kijevu, Netanijahu je rekao:
„Moram potpuno iskreno i otvoreno da kažem da tu imamo tešku situaciju. Izraelski i ruski piloti lete na minimalnoj udaljenost jedni od drugih na nebu iznad Sirije“, odgovorio je Netanijahu.
Kako je objasnio, pre nekoliko godina Izrael je odlučio da se odupre pokušajima Irana da „otvori treći front“ protiv njega iz Sirije, zbog čega su aktivirane izraelske vazduhoplovne snage.
Po rečima Netanijahua, prilikom izvođenja tih operacija, odnosno poletanja izraelskih borbenih aviona, izraelski vojnici su morali da uzmu u obzir rusko prisustvo u Siriji.
„Da bismo to realizovali, sklopili smo sporazum sa ruskom vladom, sa ruskim Ratnim vazduhoplovstvom i ruskom vojskom u Siriji da nećemo jedni drugima obarati avione. Mislim da nijedna evropska zemlja nema takvu situaciju, kada je reč o onima koji podržavaju Ukrajinu. Mi imamo takav problem i ja ovde otvoreno govorim o tome. U okviru tih ograničenja i tih razmišljanja pokušavamo da pružimo Ukrajini humanitarnu i odbrambenu pomoć“, konstatovao je izraelski premijer.

Kakvu pomoć Izrael pruža Ukrajini?

Netanijahu je saopštio da će izraelski stručnjaci pomoći Ukrajini da rasporedi visoko tehnološki sistem za upozorenje na moguće vazdušne napade, koristeći bogato iskustvo Izraela.

„Nudimo Ukrajini ne samo humanitarnu pomoć, nego i pomoć u civilnoj odbrani, u pravljenju sistema za rano upozoravanje. Izrael je razvio napredne sisteme u toj oblasti i oni omogućavaju da se izbegne to da se, na primer, cela zemlja ili čitavi regioni kriju u skloništima“, objasnio je Netanijahu.

Po njegovim rečima, izraelski sistemi omogućavaju da se tačno predvidi pravac udara i da se građani unapred obaveste o tome. Kako je dodao, nastavljaju se kontakti izraelskih i ukrajinskih stručnjaka po tom pitanju.
Ranije se Ukrajina više puta obraćala vlastima Izraela zahtevajući da isporuči oružje, ali je izraelska strana dosledno odbijala sve zahteve.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu  - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2023
RUSIJA
Odluka nove Vlade: Izrael će manje govoriti o Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala