- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Menadžer hedž fonda: Američki kapitalizam se ruši pred našim očima

© AFP 2023 / RINGO CHIU Čovek sa maskom u bojama američke zastave
Čovek sa maskom u bojama američke zastave - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Pratite nas
Paket pomoći za banku Silicijumske doline koji su uvele američke vlasti pokazuje da se kapitalizam u Americi lomi pred našim očima, izjavio je menadžer hedž fonda milijarder Ken Grifin.
„Američka kapitalistička ekonomija se ruši pred našim očima“, rekao je Grifin.
On je komentarisao najnovije poteze američkih regulatora koji su obećali da će svim klijentima SVB-a – uključujući i one koji su uložili više od limita od 250.000 dolara koji garantuje Federalna korporacija za osiguranje depozita - biti isplaćeni depoziti.
Upozoravajući da je „došlo do gubitka finansijske discipline jer vlada u potpunosti izbavlja štediše“, Grifin je okrivio regulatore, za koje je rekao da su „definicija spavanja za volanom“.
Da je Bajdenova administracija jednostavno dozvolila bankama da propadnu i samo podržala federalno osigurane račune, to bi bila velika lekcija o moralnom hazardu, smatra milijarder.
Grifin nije jedini od uticajnih investitora koji je osudio odluku da se spasu bankari koji su odlučili da se klade na izglede da će niske kamate trajati godinama.
„Ono što se efektivno dogodilo tokom vikenda je da je nacionalizovan američki bankarski sistem“, rekao je kanadski biznismen i voditelj Šark Tank Kevin O'Liri za Foks.
„To više nije rizik, ni u kom smislu više nije privatno. Sada ih podržava vlada, na kraju, poreski obveznici. Dakle, nije važno koliko ste loši kao menadžer banke.”
O’Liri je ranije osudio SVB-ov nemaran upravni odbor i menadžment za finansijski fijasko, pitajući na društvenim mrežama: „Zašto bi poreski obveznici trebalo da ih spasavaju?”
Uprkos tome što će Federalna korporacija za osiguranje depozita revidirati kolaps SVB, portparol Trezora tvrdi da građani neće na kraju platiti račun za spasavanje:
„Za banke koje su u stečaju, koristiće se sredstva iz Fonda za osiguranje depozita. Rizik snosi Fond za osiguranje depozita. Ovo nisu sredstva poreskihobveznika.”
S druge strane američka komentatorka Liz Viler ne slaže se sa ovom tvrdnjom, prenosi međunarodni Sputnjik.
„To nije direktno od poreskih obveznika. Ali Federalna korporacija za osiguranje depozita se sastoji od banaka. Te banke će platiti račun za spasavanje. Onda će taj trošak preneti na potrošače. A to si ti."
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala