- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Eksplozije na „Severnom toku“ podigle otrovni sediment

© Sputnik / Ю. Kaverin / Uđi u bazu fotografijaBaltičko more
Baltičko more - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Pratite nas
Prilikom eksplozija na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ uništeno je preko 250.000 tona sedimentnih stena i tom prilikom je došlo do ispuštanja toksina, piše portal „Nature“.
Kako navodi kolumnistkinja lista Ketrin Sanderson, prilikom eksplozija na gasovodima koje su se dogodile u blizini danskog ostrva Bornholm u Baltičkom moru, u vodu i atmosferu oslobođeno je preko 100.000 tona metana. Međutim, dodaje se, eksplozije su sa morskog dna podigle i sediment – oko 250.000 tona.
U članku se takođe navodi da se u blizini područja gde su se dogodile eksplozije nalazi „istorijska deponija vojnih otrova“.

„Prema rezultatima istraživanja, nivoi zagađivača u sedimentima, uključujući olovo i tributilkalaj, bili su nekoliko puta veći od bezbedne granice za morsku floru i faunu u trajanju od 34 dana. Usled eksplozija, više od mesec dana bilo je kontaminirano 11 kubnih kilometara morske vode. To je moglo negativno da utiče na populaciju baltičkog bakalara i lučke piskavice, koje su već u opadanju“, ističe Sandersonova.

Kako dodaje, rezultati istraživanja pokazuju da je neophodno uzeti u obzir sadržaj sedimentnih stena prilikom izvođenja radova koji narušavaju morsko dno, kao što je polaganje cevi i izgradnja vetrogeneratora.

„Uticaj zagađivača na morski život neće biti konačno poznat mesecima, ako ne i godinama“, zaključuje kolumnistkinja.

Podsećanja radi, nakon Drugog svetskog rata odlukom Potsdamske konferencije o demilitarizaciji Nemačke na dnu Baltičkog mora zakopano je nemačko hemijsko oružje. Značajan deo je zakopan u području ostrva Bornholm u blizini koga su se dogodili teroristički napadi na „Severni tok“. Tamo su potopljene 32.000 tone municije sa 11.000 tona otrovnih materija – do 70 odsto je iperit, a 20 odsto su supstance koje sadrže arsen.
Međutim, po rečima glavnog istraživača Atlantskog ogranka Institut za okeanologiju „Širšov“ RAN Vadima Paka, prilikom istraživanja pokazalo se da na mestu gde je zakopana municija sa otrovnim punjenjem cveta morski život, te da nema manjka kiseonika. Po njegovom mišljenju, ekolozi nemaju razloga za brigu.
Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.
Američki novinar Simor Herš je 8. feburara objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2023
RUSIJA
„Mrzeli su Severni tok“: Džefri Saks otkrio istinu o ulozi SAD u eksplozijama na gasovodima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala