- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nemci zbog Rusa odbili da budu domaćini Svetskog prvenstva – „Nezamislivo je!“

© Sputnik / Alexey FilippovNzinga Preskod iz SAD i Ruskinja Aida Šanajeva tokom polufinala u ženskoj kategoriji na Svetskom prvenstvu u mačevanju u Moskvi.
Nzinga Preskod iz SAD i Ruskinja Aida Šanajeva tokom polufinala u ženskoj kategoriji na Svetskom prvenstvu u mačevanju u Moskvi.  - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Pratite nas
Nemačka mačevalačka federacija (DFB) je na svom zvaničnom sajtu objavila da odbija da organizuje Svetsko prvenstvo u mačevanju u znak protesta zbog prijema ruskih i beloruskih sportistana takmičenje.
Kongres Međunarodne mačevalačke federacije (FIE) desetog marta odlučio je da dozvoli učešće sportistima iz Rusije i Belorusije na međunarodnim takmičenjima. Predsednik Ruske mačevalačke federacije (FFR) Ilgar Mamadov rekao je za Sputnjikda je ova odluka doneta većinom glasova.
„Odluka Kongresa FIE da još jednom dozvoli učešće Rusije i Belorusije izazvala je burne diskusije kako u zemlji tako i u inostranstvu. Svetsko prvenstvo bi bilo jedno od prvih na kojima bi ova odluka morala da se primeni. To je sada nezamislivo za DFB da donese takvu odluku. Sada želimo da pošaljemo jasan signal da bismo želeli drugačiji rezultat i da još uvek vidimo mnogo otvorenih pitanja o primeni odluke FIE, koja onemogućava održavanje turnira“, rekla je predsednica DFB Klaudija Bokel.
Mamadov je otkrio da još uvek nema odluke o novom domaćinu šampinata.
„Još uvek nema odluke o novom domaćinu Svetskog prvenstva u mačevanju nakon odbijanja Nemačke. To znači da Nemci nisu u stanju da organizuju takva takmičenja. Verovatno ima i drugih zemalja koje to neće moći. Turnire treba da organizuju oni koji mogu da ih organizuju uz učešće svih. Koliko sam razumeo, međunarodna federacija pregovara sa nacionalnim federacijama o ovom pitanju“, rekao je za Sputnjik Ilgar Mamadov predsednik Ruske mačevalačke federacije.
Svetsko prvenstvo trebalo je da se održi u maju. Izvršni komitet Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) je 25. januara pozvao na povratak ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja u neutralnom statusu, pri čemu je predložio da se ne dopuštaju sportisti koji su aktivno podržavali situaciju u Ukrajini.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
SPORT
Zaharova o suludom zahtevu Britanaca: „Manifestacija rusofobije“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala