- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o navodnim planovima za zbližavanje sa Moldavijom ─ Moskva je za izgradnju dobrosusedskih odnosa

© Sputnik / Natalья SeliverstovaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
Pratite nas
Moskva nema informacije o postojanju plana za približavanje Moskve i Kišinjeva, ali ostaje otvorena za uspostavljanje bilateralnih obostrano korisnih odnosa, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Ne znam ništa o postojanju takvog plana, moguće je da su u pitanju dezinformacije koje se mnogo objavljuju u zapadnim medijima“, rekao je Peskov novinarima, zamoljen da prokomentariše informacije koje su se pojavile u medijima da postoji neki plan Kremlja za zbližavanje Moskve i Kišinjeva.
On je pri tome naglasio da je „Rusija uvek bila i ostaće otvorena za uspostavljanje dobrosusedskih uzajamno korisnih odnosa, uključujući i sa Moldavijom“.
Portparol je dodao da Rusija žali što aktuelno rukovodstvo Moldavije ima „potpuno neopravdane i neosnovane predrasude prema Moskvi“.
„Oni (rukovodstvo Moldavije) su verovatno zaraženi rusofobičnom infekcijom, bacilom. Što se tiče Rusije, Rusija uvek traži dobre odnose, uzajamno poštovanje, uzajamno korisne odnose zasnovane na uvažavanju međusobnih interesa sa svim zemljama“, zaključio je Peskov.
Ranije je nemački list „Zidojče cajtung“ javio da je, zajedno sa nizom drugih medija, dobio na raspolaganje dokumente prema kojima je Moskva navodno izradila plan koji predviđa približavanje Moldavije sa Rusijom, konkretno, da su ciljevi do 2022. godine navodno predviđali „neutralizaciju pokušaja ograničavanja aktivnosti ruskih i proruskih medija u Moldaviji“.
Predsednica Moldavije Maja Sandu izjavila je ranije da su se u zemlji pripremali pokušaji promene ustavnog poretka i pozvala parlament zemlje da pooštri zakonodavstvo u oblasti bezbednosti. Pre toga je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdio da je ukrajinska obaveštajna služba presrela navodni „plan Rusije“ za „uništenje demokratskog poretka“ u Moldaviji i upozorio Kišinjev na to.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
RUSIJA
Kremlj: Moldavija klizi u antirusku histeriju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala