- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Sloboda veroispovesti u Ukrajini talac bandita kijevskog režima

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
Pratite nas
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je, povodom izjave ukrajinskog ministra kulture o monasima iz Kijevsko-pečerske lavre, da je sloboda veroispovesti u Ukrajini „talac bandita kijevskog režima“.
Ministar kulture Aleksandar Tkačenko izjavio je da monasi Kijevsko-pečerske lavre mogu da ostanu u manastiru ukoliko pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine.
Direktno, bez ikakvog snebivanja, kijevski režim je izneo zločinačku logiku, rekla je ona i dodala da je sloboda veroispovesti u Ukrajini je talac tog režima.
Podsetimo, nacionalni spomenik „Kijevsko-Pečerska lavra“ je ranije obavezao monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste zgrade koje su im pripadale do 29. marta.
Ukrajinska radna grupa za pripremu predloga i preporuka za organizaciju izvršenja pojedinačnih zadataka vezanih za rad religioznih organizacija, utvrdila je da je manastir prekršio uslov ugovora o korišćenju državne imovine. Komisija nije navela sadržaj i detalje kršenja.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je pismo generalnom sekretaru UN i aktuelnom predsedniku OEBS-a u kojem je skrenuo pažnju na kršenja prava pravoslavnih vernika u Ukrajini i pozvao ih da utiču na Kijev kako bi sprečili nasilno iseljenje monaha iz Kijevsko-pečerske lavre, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Kijevsko-Pečerska lavra u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
RUSIJA
Odluka Kijeva o Kijevsko-pečerskoj lavri kap u čaši: Progon UPC počeo još krajem prošlog veka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala