- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Udarni helikopteri Ka-52 u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Zalužni: Ruska vojska napada na celom frontu; Uništena tri radara ukrajinskih sistema S-300

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 385. dan. Ukrajinske snage trpe velike gubitke u ljudstvu u Artjomovsku, ali spremaju kontraofanzivu. Ruske snage drže pod kontrolom oko 50 procenata tog grada. Ruska vojska, takođe, napreduje u pravcu ka Kupjansku.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:13 15.03.2023
Ruska vojska napada na celom frontu, saopštio je glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni načelniku Združenog štaba Oružanih snaga Francuske Tjeri Burkaru.
19:18 15.03.2023
Zaporoška oblast: Odbili smo napad ukrajinske vojske
Napad ukrajinske vojske u Pologovskom rejonu Zaporoške oblasti je odbijen, deo vojnika je uništen, deo se povukao na početne pozicije, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„Teritoriju nismo izgubili, situacija je pod kontrolom, neprijatelj neće proći“, rekao je Rogov.
18:37 15.03.2023
Zaporoška oblast: Odbili smo napad ukrajinske vojske
Napad ukrajinske vojske u Pologovskom rejonu Zaporoške oblasti je odbijen, deo vojnika je uništen, deo se povukao na početne pozicije, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„Teritoriju nismo izgubili, situacija je pod kontrolom, neprijatelj neće proći“, rekao je Rogov.
18:04 15.03.2023
Ukrajinske trupe sprovode izviđanje u Zaporoškoj oblasti, rekao je na svom Telegram kanalu Vladimir Rogov, član Glavnog saveta regionalne administracije.
"U Pologovskom okrugu, Nekoliko desetina pripadnika Oružanih snaga Ukrajine vrše izviđanje,, koristeći oklopna vozila. U toku je bitka", napisao je on.
16:03 15.03.2023
Vlada Slovačke na današnjoj sednici nije donela da ispoeruči Ukrajini lovce MiG-29 koje je nacionalno vazduhoplovstvo izbacilo iz upotrebe, saopštio je ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ.
U Slovačkoj se, prema pisanju lokalnih medija, nalazi 11 MiG-29, od kojih 10 može biti prebačeno u Ukrajinu, a jedan može biti poslat u muzej.
15:22 15.03.2023
Ukrajini obećano više od 150 tenkova „leopard“ iz devet zemalja
Devet zapadnih zemalja obavezalo se da preda Ukrajini više od 150 tenkova „leopard“ nemačke proizvodnje, saopštio je šef Pentagona Lojd Ostin na redovnom savetovanju s predstavnicima zemalja-donatora vojne pomoći Ukrajini.
„Koalicija zemalja koje daju Ukrajini tenkove 'leopard' nastavlja da raste. Devet zemalja već je preuzelo na sebe obavezu da obezbedi više od 150 tenkova 'leopard“, rekao je Ostin. On nije spomenuo obećanje samih SAD da preda Ukrajini sopstvene tenkove „abrams“.
Prema Ostinovim rečima, zapadna pomoć omogućava Ukrajini da formira „više od devet tenkovskih brigada i druge oklopne tehnike“. Ostin je, takođe, istakao značaj isporuka savremenih protivvazduhoplovnih sistema, uključujući „patriot“. Obavezu da Ukrajini predaju te sisteme preuzele su na sebe SAD, Nemačka i Holandija.
„Moramo da omogućimo Ukrajini sve što možemo za predstojeće borbe, uključujući municiju i pakete tehničke opreme za održavanje borbene gotovosti ključnih sredstava koje su joj dodelile članice kontakt grupe“, rekao je Ostin.
13:38 15.03.2023
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o prehrambenom sporazumu i bilateralnim odnosima, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.
12:06 15.03.2023
Na teritoriji cele Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.
11:46 15.03.2023
Ruske snage su jutros preuzele kontrolu nad naseljem Zaliznjansko kod Artjomovska.
11:20 15.03.2023
Najvažnije iz brifinga ruske vojske:
- U napadima ruske avijacije i artiljerije na području Kupjanska je tokom prethodnog dana likvidirano skoro 70 ukrajinskih vojnika, poljska samohodna haubica „kraba“ i druga tehnika;
- U pravcu Krasnog Limana uništene su neprijateljske jedinice u oblastima DNR i LNR, likvidirano je preko 235 ukrajinskih vojnika;
- U pravcu Donjecka ukrajinska vojska je izgubila skoro 160 vojnika, jednu haubicu M777, samohodnu haubicu M109 „paladin“ i drugu tehniku;
- Na području naselja Uspenovka u Zaporoškoj oblasti oboren je ukrajinski helikopter MI-8;- U pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja ukrajinska vojska je za dan izgubila skoro 75 vojnika, au pravcu Hersona preko 35,
- U DNR su otkriveni položaji i uništena tri radara ukrajinskih PVO sistema S-300.
10:23 15.03.2023
Portparol poljske vlade Petar Miler rekao je novinarima da će Ukrajina uskoro dobiti lovce MiG-29 od nekoliko država odjednom.
Premijer Poljske Mateuš Moravjecki juče je rekao da Varšava može da preda Ukrajini od četiri do šest takvih aviona.
10:15 15.03.2023
Savetnik lidera DNR Jan Gagin izjavio je da ruske jedinice drže pod kontrolom oko polovine Artjomovska i da se sada teške borbe bode u gradskoj industrijskoj zoni.
Takođe je rekao da se grad nalazi u operativnom okruženju i da ruska artiljerija kontroliše praktično sve puteve koji vode u grad.
10:12 15.03.2023
Načelnik pres centra grupe "Istok" Aleksandar Gordejev rekao je da je na delu fronta ka južnom delu Donjecka oboreno 17 ukrajinskih projektila "himars".
10:01 15.03.2023
Savetnik lidera DNR Jan Gagin izjavio je da ukrajinske jedinice u rasulu pokušavaju da se povuku iz Artjomovska seoskim putevima.
„Povremeno iz Artjomovska pokušavaju da se povuku neke jedinice ukrajinske vojske u rasulu. Imajući u vidu da se veći putevi kontrolišu oni pokušavaju da se povuku seoskim putevima ili preko polja i šuma“, rekao je Gagin za „Rusija 24“.
On dodaje da vojna tehnika ne može da se izvuče zbog blata i ukrajinski vojnici moraju da se povlače pešice. Trpe velike gubitke, a tehnika postaje laka meta.
Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski održao je juče sastanak sa glavnokomandujućim ukrajinskim snagama Valerijem Zalužnim na kojem je odlučeno da grad treba i dalje držati.
Zalužni je rekao i da je to ključni element odbrane čitavog fronta.
08:53 15.03.2023
Na celoj teritoriji Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost, saopštile su vlasti.
08:52 15.03.2023
Ukrajinska vojska izvela seriju artiljerijskih napada na levu obalu Hersonske oblasti
Ukrajinske snage tokom cele noći nisu prestale sa artiljerijskim napadima na gradove i sela Hersonske oblasti, koji se nalaze na levoj obali Dnjepra, ispalivši na njih 43 granate, saopštio je predstavnik hitnih službi regiona.
U saopštenju se dodaje da je u toku utvrđivanje broja civilnih žrtava, kao i uništene infrastrukture.
08:41 15.03.2023
Osam američkih senatora uputilo je pismo Pentagonu zahtevajući detaljne informacije o tome šta je potrebno za slanje lovaca F-16 u Ukrajinu, piše „Politiko“.

„Posle razgovora sa američkim, ukrajinskim i stranim liderima na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji prošlog meseca smatramo da SAD treba ozbiljno da razmotre pitanje isporuke aviona F-16“, navodi se u pismu.

Senatori tvrde da je sukob između Rusije i Ukrajine sada u kritičnoj fazi i da Kijevu treba isporučiti avione kako bi ostvario premoć.
Oni su od ministra odbrane Lojda Ostina tražili da im do kraja nedelje dostavi procenu faktora ključnih za isporuke aviona.
Podsetimo, Bela kuća je saopštila sa SAD ne nameravaju da isporučuju Kijevu avione F-16.
07:39 15.03.2023
Letonija priznala da je slala vojnu pomoć Ukrajini i pre početka specijalne operacije
Letonija je počela da šalje vojnu pomoć Kijevu još pre početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, napisao je u pismu koje je objavljeno u izdanju „Fajnenšel tajms“ letonski premijer Krišjanis Karinš.
On je otkrio da su rakete „stinger“ iz Letonije bile jedno od oružja koje su Ukrajinci koristili u prvim danima borbi.
07:01 15.03.2023
Potpukovnik LNR Andrej Maročko izjavio je da se situacija po ukrajinsku vojsku pogoršava na delu fronta kod Svatova i Kremene i na strateškom i na taktičkom planu usled uspešnih akcija ruske vojske.
On je još dodao da na silu mobilisane Ukrajinske prebacuju u Kupjansk.
07:00 15.03.2023
PVO je oborila tri rakete iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti a jedan deo rakete pao je u stambeno naselje i ima nekih oštećenja, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala