- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Špijuniraju za Ukrajinu: Kako je američki dron završio na dnu Crnog mora

© TOBIAS SCHWARZ / AFPAmerički dron MQ-9 reaper
Američki dron MQ-9 reaper - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
Pratite nas
Američki dron MQ-9 Reaper završio je na dnu Crnog mora zbog loših manevarskih sposobnosti, ali ni posle ovog incidenta Amerikanci se neće smiriti i nastaviće da se vrzmaju blizu ruskih granica, upozoravaju ruski vojni eksperti.
Sjedinjene Američke Države i zemlje članice NATO već su uspele da stvore napetu situaciju oko ruskih granica, posebno u crnomorskom regionu, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Ivan Konovalov.
„Tamo su prisutni njihovi izviđački avioni i dronovi. Pored toga, u crnomorskom regionu periodično je prisusutna i borbena avijacija NATO. A što se tiče američkog drona MQ-9 Reaper koji se srušio u Crno more, ovo je ozbiljna bespilotna letelica strateške klase. I njeni glavni zadaci su izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka. Ovi izviđački dronovi imaju i opremu koja može duboko da izviđa rusku teritoriju“, objašnjava Konovalov.
Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, američki dron MQ-9 Reaper pao je u Crno more tokom oštrog manevrisanja u međunarodnim vodama blizu Krima. Bespilotna letelica je sa isključenim transponderima letela u pravcu Rusije, narušivši granice područja privremenog režima korišćena vazdušnog prostora uspostavljenog za potrebe izvođenja ruske specijalne vojne operacije.
Prema navodima ministarstva, ruski lovci su podignuti u vazduh isključivo da bi identifikovali uljeza. Međutim, usled naglog manevrisanja, dron je izgubio visinu i pao u vodu. Što se tiče ruskih lovaca, oni uopšte nisu dolazili u kontakt sa američkom bespilotnom letelicom, a kamoli upotrebili vazdušno-desantno oružje protiv nje.

Špijuniraju, izviđaju i prikupljaju podatke za Ukrajince

Vojni ekspert i analitičar Sergej Borovikov ističe da je bespilotna letelica MQ-9 Reaper čisto izviđački dron.
„Njegov zadatak je da prikuplja informacije o trenutnom kretanju ruskih trupa, radioelektronskoj aktivnosti, vojnim objektima na Krimu, položaju flote, kao i položaju protivvazdušnih raketnih sistema, aviona i lansiranju raketa. Nakon toga, ove informacije se predaju ukrajinskoj strani i koriste se u planiranju vojnih operacija. Znači, ovaj dron je na strani Ukrajine i faktički učesnik u sukobu“, konstatuje naš sagovornik.
Međutim, Konovalov napominje da ovaj dron nije jedina letelica koja se motala oko ruskih granica.
„Veliki broj aviona koji pripadaju Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama-članicama NATO leti oko ruskih granica. Na primer, to su radili američki špijunski avioni RC-135. Oni su bili previše blizu ruskim granicama. Međutim, naši lovci su išli da ih presretnu. Zatim su Amerikanci govorili da se Rusi ponašaju nekorektno. Ne. Rusi rade pravu stvar. Ruska avijacija tera agresore od svojih granica“, navodi stručnjak.

Amerikanci se neće smiriti

Što se tiče samog pada američkog drona MQ-9 u Crno more, Borovikov kaže da ova bespilotna letelica uopšte nije imala kontakt sa ruskim lovcima. Prema rečima stručnjaka, ne isključuje se mogućnost da je dron završio u moru zbog loše manevarske sposobnosti.
Na pitanje da li će Sjedinjene Američke Države izvući pouku iz ove situacije, Borovikov kaže da se Amerikanci neće smiriti.
„Ovo nije prvi dron koji su SAD izgubile. To se događalo i u Siriji, Iranu...Smatram da ni ova situacija neće mnogo uticati na namere Amerikanaca, ali će verovatno njihove sledeće bespilotne letelice imati pratnju“, smatra sagovornik Sputnjika.
I Konovalov veruje da američki dronovi neće prestati da lete u blizini ruskih granica.
„Neće prestati iz jednostavnog razloga – američka vojno-politička mašinerija je inertna. Pored toga, Sjedinjene Američke Države pate od arogancije. Oni misle da je njima sve dozvoljeno“, konstatuje naš sagovornik.
Američki dron pao je u Crno more u utorak, kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, zbog oštog manevrisanja. Evropska komanda SAD tvrdi da se ruski avion Su-27 navodno sudario sa dronom, a Pentagon je potvrdio da je letelica bila u izviđačkoj misiji.
Šef Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin upozorio je da SAD vode vrlo aktivnu obaveštajnu delatnos tu Crnom moru, koristeći sva tehnološka sredstva, ali i istakao da je Rusija detaljno upoznata s ciljevima te američke aktivnosti.
Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je da američki dronovi sakupljaju obaveštajne podatke koje Kijev zatim upotrebljava za napade na Rusiju. Prema njegovim rečima, Moskva se nada da će SAD, prestati da lete u blizini ruskih granica.
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
RUSIJA
Ruski ambasador: Dronovi SAD sakupljaju obaveštajne podatke koje posle koristi ukrajinska vojska
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
RUSIJA
Patrušev: Tražimo američki dron u Crnom moru
General armii SŠA Lloйd Džeйms Ostin III - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
RUSIJA
Šef Pentagona se obratio ruskim pilotima nakon incidenta sa dronom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala