- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Ostavi nas na miru“: U Kijevskoj lavri se nekad molili za Zelenskog, a on ih sad proteruje

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUspenski sabor Kijevsko Pečerske lavre
Uspenski sabor Kijevsko Pečerske lavre - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
Pratite nas
Monasi Kijevsko-pečerske lavre, zbog odluke ukrajinskih zvaničnika da ih isele iz manastira, obratili su se predsedniku Vladimiru Zelenskom sa molbom da se ne meša u crkvene poslove.

„Danas želimo još jednom da se obratimo predsedniku Ukrajine, Vladi, Vrhovnoj radi. Još jednom tražimo da se ne mešate u poslove crkve. Tražimo, molimo da ostavite na miru monahe u manastiru“, poručio je iguman Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavle.

On je dodao da je manastir spreman da sarađuje sa istorijskim spomenikom „Kijevsko-pečerska lavra“ i odbacio je sumnje da monasi nameravaju da odnesu iz manastira svetinje koje se tamo čuvaju.
Jedan od monaha lavre je dodao da su se u manastiru molili za pobedu Zelenskog na izborima 2019. godine. Drugi, koji se obratio na engleskom jeziku, rekao je da monasi neće nikud otići.
„Ne bojimo se nikoga i ničega, spremni smo da ostanemo ovde do kraja“, poručio je on.
Podsetimo, nacionalni spomenik „Kijevsko-Pečerska lavra“ je ranije obavezao monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste zgrade koje su im pripadale do 29. marta.
Ukrajinska radna grupa za pripremu predloga i preporuka za organizaciju izvršenja pojedinačnih zadataka vezanih za rad religioznih organizacija, utvrdila je da je manastir prekršio uslov ugovora o korišćenju državne imovine. Komisija nije navela sadržaj i detalje kršenja.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je pismo generalnom sekretaru UN i aktuelnom predsedniku OEBS-a u kojem je skrenuo pažnju na kršenja prava pravoslavnih vernika u Ukrajini i pozvao ih da utiču na Kijev kako bi sprečili nasilno iseljenje monaha iz Kijevsko-pečerske lavre, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
SVET
Papa zabrinut zbog situacije u Kijevsko-pečerskoj lavri, apeluje da svi poštuju sveta mesta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala