- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Neobično otkriće: Leonardo da Vinči poreklom sa Kavkaza

© WikipediaLeonardo da Vinči, autoportret
Leonardo da Vinči, autoportret  - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
Pratite nas
Majka italijanskog renesansnog umetnika Leonarda da Vinčija je pripadala narodu Čerezi iz severozapadnog Kavkaza, tvrdi italijanski pisac i profesor književnosti Karlo Veče, piše list „Avenir“.
Veče je pronašao u Džavnoj arhivi Firence dokument o oslobađanju žene koji je potpisan u novembru 1452. godine, šest meseci posle rođenja Leonarda da Vinčija. U dokumentu se navodi da je ona bila ćerka čerkeskog kneza Jakova. Dokument je potpisao notarijus Pjero da Vinči, otac budućeg umetnika.
Katerina je, kako tvrdi naučnik, došla u Firencu sa Kavkaza preko Venecije kao robinja. U toskanskom gradu je radila kao tkalja i dojila je bebe čije majke nisu imale mleko. Veče je otkrio da Leonardo nije bio njeno prvo dete.
Istoriju kavkaske kneginje autor je razvio u svojoj novoj knjizi koju je okarakterisao kao „dokumentarnu fantastiku zasnovanu na realnim događajima“. Prema njegovim rečima, on se oslanjao na druga naučna dokumenta i istraživanja.
Karlo Veče je profesor italijanske književnosti na Univerzitetu u Napulju "L'Orientale" i smatra se velikim ekspertom i poznavaocem rada da Vinčija.
Crtež srca i krvnih sudova Leonardo Da Vinči - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Na pomolu rešenje najveće tajne Leonarda da Vinčija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala