- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o incidentu sa američkim dronom: Odnosi Moskve i Vašingtona na najnižoj tački

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
Pratite nas
Odnosi dve zemlje trenutno su na najnižoj tački i u veoma žalosnom stanju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući jučerašnji incident sa američkim dronom.
Portparol je novinare pozvao da se fokusiraju na saopštenje Ministarstva odbrane da fizičkog kontakta ruskog borbenog aviona sa američkim dronom nije bilo i da oružje nije upotrebljeno.
„Ne, nemamo ništa da dodamo uz saopštenje našeg Ministarstva odbrane koje je bilo dovoljno iscrpno i koje opisuje okolnosti događaja. Što se tiče bilateralnih odnosa, znamo da su oni, verovatno, na najnižnoj tački i u veoma žalosnom stanju“, rekao je Peskov.
Peskov je takođe potvrdio da je ruskom predsedniku Vladimir Putinu podnet izveštaj o incidentu sa američkim dronom, kao i da kontakata Moskve i Vašingtona na najvišem nivou nije bilo.
Prema njegovim rečima, Rusija nikada nije odbijala konstruktivan dijalog sa SAD i ne odbija ni sada.
Prethodno je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio da američki dronovi sakupljaju obaveštajne podatke koje Kijev zatim upotrebljava za napade na Rusiju. Prema njegovim rečima, Moskva se nada da će SAD „prestati da lete u blizini ruskih granica“.
Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je američki dron MQ-9 pao u Crno more tokom oštrog manevrisanja. Ruski lovci koji su podignuti radi presretanja nisu bili u kontakti s njim, niti su upotrebili oružje.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ujutru 14. marta američki dron MK-9 sa isključenim transponderima leteo ka ruskoj granici, ruski lovci su podignuti u vazduh da bi identifikovali uljeza. Usled naglog manevrisanja, dron je izgubio visinu i pao u vodu.
Zgrada Pentagona sa američkom zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
SVET
SAD ne žele da oboreni dron padne u tuđe ruke; Ruski ekspert: SAD više neće slati dronove blizu nas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala