- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kirbi: SAD neće uspeti da izvade olupinu drona iz Crnog mora

© AP Photo / Evan VucciKoordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi
Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi  - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države još nisu uspele da izvuku olupinu američkog drona MKu-9 (MQ-9) koji se srušio u Crnom moru i malo je verovatno da će to uspeti, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi u intervjuu za „Si-En-En“.

„Nije pronađen. I nisam siguran da ćemo uspeti da ga izvučemo. Tamo gde je pao u Crno more je veoma duboka voda. Tako da još uvek procenjujemo da li će biti uspešni uloženi napori da ga povratimo. Nisam siguran da možemo da ga izvučemo“, precizirao je Kirbi.

Kirbi je podsetio da je u utorak ruski ambasador u Vašingtonu pozvan u Stejt department gde su mu američki zvaničnici saopštili da Rusi moraju da budu pažljiviji kada lete u međunarodnom vazdušnom prostoru u blizini američkih letelica.
„Poruka koju smo preneli ruskom ambasadoru je da treba da budu oprezniji prilikom letova u međunarodnom vazdušnom prostoru u blizini američkih letelica koje, opet, lete potpuno legalno i sprovode misije podrške našim interesima nacionalne bezbednosti“, rekao je Kirbi.
„Oni treba da budu pažljiviji“, zaključio je Kirbi.
Evropska komanda SAD saopštila je u utorak da se ruski avion Su-27, navodno, sudario sa američkom dronom MK-9, nakon čega se bespilotna letelica drušila u Crno more. Pentagon je potvrdio da je američki dron bio u izviđačkoj misiji, ali nije precizirao da li je nosio oružje. Sa svoje strane, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je američki dron MQ-9 sam pao u Crno more tokom oštrog manevrisanja.
Zgrada Pentagona sa američkom zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
SVET
SAD ne žele da oboreni dron padne u tuđe ruke; Ruski ekspert: SAD više neće slati dronove blizu nas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala