- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Politički pritisak uoči utakmice u Novom Sadu – traže od Čeferina da izbaci Belorusiju

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIUEFA
UEFA - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
Pratite nas
Politički pritisak na sport ne prestaje, grupa poslanika Evropskog parlamenta je uputila pismo predsedniku UEFA Aleksandru Čeferinu u kom traži suspenziju Belorusije iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.
Ranije je odluka o suspenziji iz svih takmičenja pod pokroviteljstvom FIFA i UEFA, takođe pod političkim pritiskom, izrečena fudbalskim selekcijama Rusije, a evroparlamentarci zahtevaju da se to učini i sa Belorusijom.
Ta reprezentacija se nalazi u kvalifikacionoj Grupi 1 sa Švajcarskom, Izraelom, Rumunijom, tzv. Kosovom i Andorom.
Prvu utakmicu Belorusi igraju 25. marta. Svoje mečeve moraju da igraju na neutralnom terenu i bez prisustva gledalaca pa bi tako protiv Švajcarske 25. marta trebalo da bude domaćin u Srbiji, tačnije u Novom Sadu.
Evroparlamentarci su pozvali Čeferina da se on i UEFA drže svoje obaveze poštovanja ljudskih prava i smatraju da su trenutne mere prema Fudbalskom savezu Belorusije neadekvatne s obzirom na stav državnog vrha te države prema događajima u Ukrajini i prema Rusiji.
Čeferin je, međutim, stav UEFA pojasnio još prošle godine.
„Malo je populistički zahtevati i izbacivanje Belorusije. U ovom trenutku ne vidimo razlog za to“, rekao je Čeferin, ali to nije bilo dovoljno da se izbegne novi pokušaj uticaja politike na sport.
► Pogledajte emisiju Sputnjik sport.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala