- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ana Ćurčin i „The Changes“ objavili prvi album na srpskom „Susret“

© Foto : Danilo MijatovićAna Ćurčin
Ana Ćurčin - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
Pratite nas
Posle višegodišnjeg autorskog rada i stvaralaštva na engleskom, Ana Ćurčin i„The Changes“ objavili su prvi album na srpskom jeziku pod nazivom „Susret“.
Na albumu se pored tri nove pesme - „Zla“, „Dosta“ i „Susret“ nalaze i dve verzije pesme „Tu“ za koju su Ana i „The Changes“ 2021. godine dobili nagradu stručnog žirija Zadužbine Milan Mladenović za najbolju pesmu u regionu.
Pesma „Zla“, za koju je urađen spot u režiji Rastka Ilića, nastala je po stihovima Milene Marković, dok su članovi grupe „Bohemija“ bili gosti u pesmi „Susret“.

Pesme odraz trenutka

„Pesmama pristupam kao odrazima određenog trenutka i stanja koji je zaključan u njima, poput fotografije. Za neke je bilo potrebno duže vreme da se formiraju, transformišu i zaokruže, dok su druge odmah dobile konačni zvuk. Tako je gitarska tema na pesmi 'Dosta' nastala još pre nekoliko godina kada smo puno putovali kao bend - ali inicijalni tekst na engleskom nije opstao, pa se pesma transformisala u optimistični raskid okružen gitarama”, kaže Ana Ćurčin.
S druge strane, pesma „Susret“ je, prema njenim rečima,nastala za par dana i to u vreme dok je slušala album „Putujemo“ grupe „Bohemija“.
„Poželela sam da u mojoj pesmi postoji i susret glasova, pa smo je uradili i otpevali zajedno. Dimitrije Mandić napravio je i nežni violinski outro, a gost je bio i Miladin Stojković na kontrabasu. 'Zla' je sazrevala baš polako i u prvo vreme sam je pevala bez ikakvog aranžmana“, objašnjava Ćurčin.

Počelo je sa „Tu“ i čežnjom

Dodaje da su sve pesme dobile zaokružen zvuk zahvaljujući Goranu Antoviću, čije klavijature ujedinjuju sve, a zatim i kroz rad u studiju.
„Kroz miks Goran uvek podigne moje ideje na jedan novi nivo. Talenat i muzikalnost Andreja Mladenovića učinili su da pesme 'Dosta' i 'Zla' dobiju organski gruv, a Ana Protulipac je na basu pružila podršku, ali i na bek vokalima u pesmi 'Dosta' dala jednu potpuno drugačiju perspektivu. Počelo je sa 'Tu' i čežnjom, pa se ovaj mali album i završava intepretacijom te pesme i remiksom hrvatskog producenta Marca Grabera, koji je zadržao emociju pesme, ali je napravio i bitan odmak od originala", sumira rad na „Susretu“ Ana Ćurčin.
© Foto : Danilo MijatovićAna Ćurčin i „The Changes“ objavili prvi album na srpskom „Susret“
Ana Ćurčin i „The Changes“ objavili prvi album na srpskom „Susret“ - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
Ana Ćurčin i „The Changes“ objavili prvi album na srpskom „Susret“
Tokom 2023. godine Ana je bila specijalna gošća na video radu, umetničkoj instalaciji i pesmi „Don’t be fake“ Igora Simića, a završila je i album sa Markom Nastićem koji će uskoro biti objavljen.
Pored toga, gejmeri će uskoro moći da čuju ceo jedan album pesama na engleskom jeziku koje je Ćurčin napravila zajedno sa Igorom i Šejnom Berijem za nove igre „Demagog“ studija.
Promocija novih pesama i albuma „Susret“ zakazana je za 6. april, kada će u sali „Amerikana“ Doma omladine Beograda Ana i „The Changes“ održati zajednički koncert sa grupom „Ljubičice“, koja promoviše album „Dok čekamo pad“.
Album „Susret“ dostupan je od 15. marta na svim digitalnim platformama.
Dragi Jelić na premijeri filma Ju grupa - Trenutak sna Darka Lungulova - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
KULTURA
Dragi Jelić o tajni „Ju grupe“: Prevara i laž ne sijaju, samo vas poštenje čini večnim
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala