- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Produžavanje prehrambenog sporazuma za SAD i EU neka vrsta „hladnog tuša“

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova  - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
Odluka doneta u Moskvi da se produži prehrambeni sporazum je za SAD i EU neka vrsta „hladnog tuša“, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Shvatamo da je odluka koju je donela Moskva za Amerikance i Evropljane neka vrsta 'hladnog tuša’. Razumemo i da u zapadnim prestonicama nije bilo sumnje da će i dalje sve ići po scenariju koji im odgovara, u kojem je ruski poljoprivredni izvoz blokiran, a izvoz žita iz Ukrajine se nesmetano i uzlaznom putanjom nastavlja, donoseći značajan profit ukrajinskom režimu, uključujući i plaćanje reka zapadnog naoružanja i municije Ukrajini“, navodi se u saopštenju.

Prema njenim rečima, prvi komentari među kojima su i oni iz Vašingtona i predstavništva EU u Moskvi, u vezi sa objavljenim ruskim stavom o produžavanju Crnomorske inicijative za izvoz ukrajinskih proizvoda „zadivljuju svojim licemerjem, neprofesionalnošću, i potpunim iskrivljavanjem stvarnih činjenica“.
Dodala je da nisu manje licemerne i novonastale tvrdnje Vašingtona da ruski poljoprivredni izvoz ne spada pod jednostrane sankcije SAD, kao i sankcije njihovih satelita.
„U stvarnosti je situacija sasvim suprotna“, podvukla je Zaharova.
Napomenula je da nije bilo i neće biti napretka da se „Roseljhozbanka“ priključi SVIFT-u, obnavljanju isporuka poljoprivredne tehnike i rezervnih delova u Rusiju, ukidanju ograničenja za osiguranje i pristupa lukama za ruske brodove i teret, kao i deblokiranju računa i finansijskih aktivnosti domaćih kompanija za proizvodnju đubriva.
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
RUSIJA
Rusija dala dva meseca da se reši njen problem sa žitom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala