- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski ministar: Monasi Kijevske lavre treba da pređu u raskolničku crkvu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-Pečerska lavra
Kijevsko-Pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
Monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mogu da ostanu u Kijevsko-Pečerskoj lavri, ako pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU), izjavio je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko.

„Niko ne postavlja pitanje o selidbi monaha. Reč je o vraćanju imovine koja pripada državi. Ako neko treba da ode, to su oni rukovodioci koji su tokom godina vodili nelegalnu izgradnju na teritoriji UNESKO-a: mitropoliti Pavle (Lebed), Antonije (Pakanič), uprava Sinoda, administracija Ukrajinske pravoslavne crkve, a tek onda se može govoriti o ostalima“, izjavio je Tkačenko.

Na pitanje novinara o tome gde da idu monasi UPC-a, ako će imovina manastira da bude predata državi, Tkačenko je izjavio da oni mogu da pređu u Pravoslavnu crkvu Ukrajine.
„Oni uvek imaju izbor. Bez obzira na izjavu namesnika lavre mitropolita Pavla o tome da monasi neće preći u PCU i da oslobode prostorije, situacija se može promeniti iz korena, nakon što rukovodstvo kanonske UPC napusti lavru“, rekao je on.
Ministar kulture Ukrajine je dodao da će zajednički rad eksperata i policije stimulisati takvu njihovu odluku.
Nacionalni spomenik „Kijevsko-Pečerska lavra“ je ranije obavezao monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste zgrade koje su im pripadale do 29. marta. Ukrajinska radna grupa za pripremu predloga i preporuka za organizaciju izvršenja pojedinačnih zadataka vezanih za rad religioznih organizacija, utvrdila je da je manastir prekršio uslov ugovora o korišćenju državne imovine. Komisija nije navela sadržaj i detalje kršenja.
Pritisci nacionalista i raskolnika na kanonsku UPC, koja je najveća u zemlji i kojoj pripadaju milioni vernika, počeli su 1990. godine. To se do 2018. godine pretvorilo u veliku državnu kampanju, vlasti su formirale od raskolničke organizacije „Pravoslavnu crkvu Ukrajine“ – konkurenta UPC. Tada je počela informaciona kampanja protiv UPC, masovno preuzimanje hramova, njihova „dobrovoljna preregistracija“ na PCU uz odobrenje vlasti, nezakoniti napadi nacionalista i raskolnika na sveštenstvo i vernike.
Ukrajinske vlasti su 2022. godine organizovale najveći progon Ukrajinske pravoslavne crkve u novijoj istoriji zemlje. Pozivali su se na njenu vezu sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine donele su odluke o zabrani aktivnosti UPC-a, dok je u parlamentu donet zakon o njenoj zabrani u Ukrajini. Nekim predstavnicima sveštenstva UPC-a uvedene su sankcije.
Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC. Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) vršila je pretrese u Kijevsko-pečerskoj lavri, kao i u nekim manastirima u Sarnjenskoj eparhiji kanonske UPC u Rovnjenskoj oblasti na zapadu Ukrajine.
Kijevsko-Pečerska lavra u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
RUSIJA
Odluka Kijeva o Kijevsko-pečerskoj lavri kap u čaši: Progon UPC počeo još krajem prošlog veka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala