- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Pridnjestrovlju pripreman teroristički napad na delegaciju OEBS

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaPridnjestrovlje
Pridnjestrovlje - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
U nepriznatoj Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici pripreman je teroristički napad na delegaciju OEBS, izjavio tužilac PMR Anatolij Gurecki.
"Utvrđeno je da je pripreman teroristički napad na delegaciju OEBS 14. februara pored Benderske tvrđave u trenutku kada je delegacija trebalo da se vrati u Kišinjev", rekao je tužilac, prenosi lokalna televizija.
Prema navodima TV kanala, tada je na pregovore sa liderom Pridnjestrovlja Vadimom Krasnoseljskim došao predsednik OEBS Bujar Osmani. U delegaciji je bilo 20 ljudi, među njima i specijalni predstavnik za Pridnjestrovlje Tomas Harting i šefica Misije OEBS u Moldaviji Keli Kajderling.
Drugi detalji nisu izneti.
U pregovorima o Pridnjestrovlju u formatu 5+2 učestvuju Kišinjev i Tiraspolj kao strane u sukobu, Rusija, Ukrajina i OEBS kao posrednici, a Evropska unija i SAD kao posmatrači. Poslednja runda pregovora u ovom formatu održana je u Bratislavi 9. i 10. oktobra 2019. godine.
Podsetimo, nedavno je sprečen pokušaj ubistva lidera Pridnjestrovlja, iza kojeg stoji Kijev.
Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom.
osle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala