- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jači smo nego što se mislilo: Putin naveo način da se dođe do pobede u Ukrajini

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
Nacionalizam u Ukrajini podgrevan je odavno iz pravca Zapada. Neophodno je pokazati da je rusko društvo konsolidovano i pribrano, protivnik će to videti i pobedićemo u specijalnoj operaciji, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete gradu Ulan Udeu, u Burjatiji.
Prema njegovim rečima, ako se pogleda u istoriju, nacionalizam je u Ukrajini počeo da se razvija još tokom 19. veka. Podgrevan je prvo iz Poljske, a potom uz Austrougarske tokom Prvog svetskog rata.
Putin je dodao da su posle Drugog svetskog rata oni koji su sarađivali s Adolfom Hitlerom i nacistima, odlazili iz Ukrajine u Evropu, ali najviše u SAD i Kanadu.

Rusko društvo mora biti pribrano

„Da bismo ubrzali dolazak mira i stabilnosti, moramo, naravno, da ispoljimo konsolidaciju našeg društva, moramo biti pribrani. Samo u tom slučaju, kada protivnik vidi da je naše društvo jako, pribrano iznutra, konsolidovano, u tom slučaju će se bez sumnje dogoditi ono čemu težimo“, rekao je Putin.
Ruski predsednik je, takođe, rekao da se Rusija oslanjala na one koji su sebe smatrali delom ruskog sveta u Ukrajini, ali da je posle 2014. godine počelo fizičko istrebljenje svih koji su se zalagali za normalne odnose Kijeva i Moskve.
„Mi smo strpljivo decenijama pokušavali da uspostavimo normalne odnose sa savremenom ukrajinskom državom. Situacija se principijelno izmenila 2014. godine, kada je po nalogu Zapada došlo do državnog prevrata. Mi smo se oslanjali ne samo na ruskojezično stanovništvo, tamo je u suštini sva zemlja ruskojezična, oslanjali smo se na one koji su sebe smatrali delom velikog ruskog sveta, koji su sebe smatrali delom naše kulture, jezičke sredine, smatrali sebe delom naše zajedničke tradicije, mi smo se na te ljude oslanjali“, rekao je Putin.
Predsednik je podsetio da je Kijev počeo da proganja one koji su se zalagali za razvoj odnosa s Rusijom.
„Posle 2014. godine pšočelo je prosto fizičko istrebljenje svih koji su se zalagali za razvoj normalnih odnosa s Rusijom – javne ličnosti, novinare su ubijali na ulici. Setimo se šta se dogodilo u Domu sindikata u Odesi, kada su ljude žive spalili“, podsetio je ruski predsednik.

Sve je počelo posle raspada Sovjetskog Saveza

Govoreći o problemima s kojima se suočava savremeni svet, Putin je istakao da je sistem dvopolarnog sveta počeo da se raspada nakon raspada Sovjetskog Saveza, kada se činilo da je nestala osnova za sukob sa Zapadom.

„Nakon što se Sovjetski Savez raspao, i taj sistem je takođe počeo da puca, da li je tako? Dvopolarni svet. Otvoreno govoreći, za ljude moje generacije, a ima ih i ovde, možda čak i mlađe. Činilo nam se, i meni se činilo, da se Sovjetski Savez raspao, nažalost, ili ne, ipak, osnove za sukob bivšeg Sovjetskog Saveza i nove Rusije sa zapadnim svetom su nestale. Ideoloških osnova za sukob nema", rekao je Putin na savetovanju o pitanjima realizacije programa razvoja dalekoistočnih gradova.

Prema njegovim rečima, tada se činilo da će sve biti dobro i da će tako biti zauvek.
„Ispostavilo se da nije tako. Ispostavilo se da su geopolitički interesi naših partnera, kako sam govorio ranije, za njih mnogo važniji od ideoloških protivrečnosti s bivšim Sovjetskim Savezom", dodao je Putin.
Prema njegovoj oceni, pritisak na Rusiju je počeo upravo nakon raspada Sovjetskog Saveza, a da bi se zemlja raspala, formirana je peta kolona – horde terorista, uključujući one na Severnom Kavkazu.
„Odmah je nastao pritisak da bi se raspala sama Rusija – počeli su da stvaraju petu kolonu iznutra, kako bi poljuljali unutrašnju političku situaciju. Poslali su na nas čitave horde međunarodnih terorista, koji su počeli da deluju u raznim regionima, uključujući pre svega Severni Kavkaz“, rekao je Putin.

Zapad se bori za geopolitički status, Rusija - za ljude

Putin je istakao da je za Zapad kao protivnika Rusije reč o poboljšanju geopolitičkog statusa, dok je za Rusiju reč o borbi za ljude i za opstanak ruske državnosti.
„Ako je za naše, takozvane, zapadne partnere, današnjeg protivnika – može se sada to otvoreno reći – stvar u poboljšanju geopolitičkog položaja, onda za nas, imam u vidu elu predistoriju poslednjih nekoliko godina, osam do deset, sve što se događa nije prosto poboljšanje nekakvog geopolitičkog položaja. Za nas je to, kao prvo, borba za naše ljude koji žive na tim teritorijama“, rekao je Putin, naglašavajući da se Rusija bori za postojanje same državnosti.

Fundamentalna stabilnost Rusije mnogo jača nego što se mislilo

Predsednik Rusije je istakao da su fundamentalne osnove stabilnosti Rusije mnogo čvršće nego što bi iko ranije pomislio, posebno ističući zapadne kompanije koje, kada su napuštale Rusiju, nisu očekivale da će ih tako lako zameniti ruski biznis.

„Kada su zapadne kompanije odlazile od nas, mislili su da će se sve odmah srušiti, ali ništa slično se nije dogodilo. Učesnici ekonomske delatnosti u Rusiji su porasli, ojačali, imaju svoj nivo kulture, svoje uspostavljene veze u celom svetu. Oni su lako i jednostavno zamenili one koji su otišli“, rekao je Putin i dodao da proizvodnja u segmentu malog i srednjeg biznisa raste, a da se tržište popunilo robom državnih proizvođača.

Prema njegovoj oceni, prošla godina je išla samo u korist Rusiji, koja je postala jača i suverenija u ekonomiji.
„Bez obzira na određene troškove, mislim da je prošla godina išla samo u korist, imajući u vidu to da smo postali mnogo suvereniji i samostalniji u sferi ekonomije“, ocenio je Putin.
Ruski predsednik je stigao u Ulan Ude, gde obilazi fabriku aviona, a planirano je i da učestvuje na savetovanju o pitanjima realizacije programa razvoja dalekoistočnih gradova i da se susretne sa šefom Burjatije Aleksejom Cidenovom.
Cidenov je ranije saopštio da su u Burjatiji proizvedeni i ispituju se u realnim uslovima primerci bespilotnih letelica. Fabrika u Ulan Udeu je jedan od vodećih ruskih proizvođača helikopterske tehnike.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala