- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP o situaciji u Gruziji i Moldaviji: SAD stvaraju nove napetosti na našim granicama

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
Rusija je zabrinuta zbog situacije u Gruziji i Moldaviji, jer Sjedinjene Američke Države rade na stvaranju novih žarišta napetosti na granicama, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

„Brine nas situacija u Gruziji i Moldaviji, jer su to zemlje koje su daleko od Amerike, koja pokušava da im naređuje šta da rade, a šta ne. To su naši direktni susedi i vidimo da SAD sa svojim satelitima rade na stvaranju sve novijih žarišta napetosti na našim granicama“, rekao je on novinarima.

Prema njegovim rečima, Vašington pokušava da organizuje neko geopolitičko takmičenje u zonama koje su ključne, čak i iz geografskih razloga, po bezbednosne interese Moskve.

Situacija u Gruziji i Moldaviji

Prethodno su u Tbilisiju početkom marta, nakon što je parlament Gruzije u prvom čitanju usvojio prvu verziju nacrta zakona o stranim agentima, izbili protesti na kojima su se demonstranti sukobljavali sa policijom. Usled velikih nereda, kao i posle poruke predsednice Gruzije da podržava zahtev za povlačenjem spornog nacrta zakona, parlament Gruzije je u drugom čitanju većinom glasova odbacio predlog zakona o stranim agentima.
U Moldaviji već nekoliko dana traju protesti nezadovoljnih građana, a u nedelju je u prestonici te zemlje održan još jedan masovni protest protiv povećanja cena i tarifa. Demonstranti su pozvali vladu da plati grejanje i račune za struju i zatražili ostavku predsednice Maje Sandu i cele vlade.
RF
 - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
RUSIJA
Amerika otvara i drugi front protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala