- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

London: Konfiskacija zamrznute ruske imovine nije tako jednostavna

© AP Photo / Flickr / Kurt BauschardtZgrada britanskog parlamenta u Londonu
Zgrada britanskog parlamenta u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
Šef britanske diplomatije Džejms Kleverli izjavio je da nije tako jednostavno konfiskovati zamrznutu rusku imovinu, pošto u prošlosti nije bilo takve prakse, bez obzira na brojne sukobe među zemljama.
„Jednostavna istina je u tome da to nije tako jednostavno, kako pretpostavlja pitanje (poslanika). Stvar je u tome što su sukobi u svetu bili i ranije. Bili su i krivci, ali nikada nije bilo konfiskacije aktiva. Moramo biti uvereni da poštujemo unutrašnje i međunarodne zakone“, izjavio je Kleverli odgovarajući na pitanje poslanika o konkretnom planu vlade u vezi s konfiskacijom ruske imovine.
Kleverli je dodao da britanska vlada pažljivo razmatra predloge u vezi s tim pitanjem, koje u ovom trenutku proučavaju i proveravaju partneri Velike Britanije. Prema njegovim rečima, Velika Britanija će raditi na tome da Rusija bude kažnjena zbog sukoba u Ukrajini.
Zapadne zemlje su posle početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini uvele sankcije Rusiji, a među njima je i zamrzavanje oko 50 odsto ruskih valutnih rezervi – oko 300 miliona dolara.
Saopšteno je takođe da su zamrznuti aktivi u vrednosti od 21,5 milijardi evra koji pripadaju ruskim privatnim licima i organizacijama. Lideri Evropske unije su u oktobru prošle godine naložili Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznutih sredstava za finansiranje obnove Ukrajine.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je tada izjavio da je donošenje takvih odluka „još jedan korak ka gaženju svih pravila i normi međunarodnog prava“.
Bez obzira na to što je Evropska komisija u više navrata saopštila da postoji mogućnost korišćenja zamrznutih ruskih aktiva za potrebe obnove Ukrajine, za sada nema nikakve zakonodavne baze u Evropskoj uniji za takva dejstva.
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je zamrzavanje ruskih aktiva u Evropi nazvala lopovlukom, navodeći da se EU ustremila ne samo na sredstva privatnih lica nego i na državne aktive Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala